Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινές φυλάκισης σε στέλεχος του ΠΑΜΕ και δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη»

Η κατασκευασμένη κατηγορία αφορούσε σε παρέμβαση σε δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, στη διάρκεια απεργίας το 2009

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τις συνδικαλιστικές διώξεις

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τις συνδικαλιστικές διώξεις
Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε, χτες, το Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και στη δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αννα Ανανιάδου.

Παρά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, που εισηγήθηκε ότι δεν τεκμηριώθηκε η κατηγορία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», το δικαστήριο τους καταδίκασε για την παρέμβαση που έκαναν στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη 2009, για να βγάλουν «στον αέρα» το απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ. Η κατασκευασμένη κατηγορία δεν στηρίχθηκε ούτε από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

Σε ανακοίνωση, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η απόφαση αυτή είναι μικρό μέρος της βιομηχανίας μηνύσεων και διώξεων κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κάθε εργαζόμενου που αντιδρά στη βαρβαρότητα. Βιομηχανία που την έχουν στήσει οι εργοδότες και το κράτος τους. Και αυτές οι καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων τους δεν έχουν σαν κύριο στόχο τα στελέχη του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, που βέβαια δεν λυγίζουν. Ο κύριος στόχος τους είναι να τρομοκρατηθεί κάθε εργαζόμενος, να μη συμμετάσχει στο σωματείο του, να μην οργανωθεί, να μην αντιδράσει, να μην απεργήσει, να μη διεκδικήσει.

Ολα αυτά την ώρα που έρχεται νέο τσουνάμι μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει εργατικές εξεγέρσεις. Αυτές θέλουν να προλάβουν. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μη σκύψουν το κεφάλι. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν από τον αγώνα τους. Εχουν μόνο να χάσουν από το φόβο και την ανοχή. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να οργανώσουν τους αγώνες τους».

Την Παρασκευή η δίκη των 35

Κλιμακώνοντας το μπαράζ των συνδικαλιστικών διώξεων, την Παρασκευή 20/12 είναι προγραμματισμένη η δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν στη διάρκεια κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας στις 30 Γενάρη. Οι συνδικαλιστές συνελήφθησαν ενώ έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού, ότι δήθεν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει στηθεί σε «πελατειακές αντιλήψεις».

Το κατηγορητήριο, που στήθηκε με εντολή της κυβέρνησης, ήταν ότι έσπασαν την πόρτα του γραφείου του υπουργού στη διάρκεια της κινητοποίησης. Η κατασκευασμένη κατηγορία διαψεύδεται από τις ίδιες τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αργότερα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, καθώς εκεί παρουσιάζεται μια... σταδιακή μετακίνηση των επίπλων, που έγινε ώρες μετά την έξοδο των συνδικαλιστών από το γραφείο του υπουργού.

Στο μεταξύ, για τις 4 Φλεβάρη αναβλήθηκε χτες η δίκη στελεχών των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία πριν από τέσσερα χρόνια περιφρουρούσαν την απεργία τους στο λιμάνι του Πειραιά. Τέλος, σήμερα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη μια ακόμη δίκη για κινητοποίηση στα «Τζάμπο» στις 31/1/2009, με κατηγορούμενη την Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και τότε βουλευτή του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org