Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση που αναδεικνύει τη σημασία του συλλογικού αγώνα

Με επίκεντρο το βασικό καθήκον στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν οι σύλλογοι και οι ομάδες, που δεν είναι άλλο από το να εντείνουν τις προσπάθειές τους να συναντηθούν με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων στη δράση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συζήτησε την περασμένη Κυριακή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ. Οι δυνάμεις της ΟΓΕ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες στα μέτωπα πάλης που αφορούν στην Υγεία και την Πρόνοια αλλά και για τα προβλήματα σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Στα πλαίσια των Λαϊκών Επιτροπών οργανώνουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και βρίσκονται σε ετοιμότητα να κινητοποιηθούν ενάντια στους πλειστηριασμούς που θα βάλουν στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε γύρω από το στόχο για σταθερή παρέμβαση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος στις μητέρες και τα παιδιά των μεγαλύτερων σχολικών ηλικιών. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις των συλλόγων και των ομάδων σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποτιμήσουν τις δυσκολίες και τις δυνατότητες που προκύπτουν ένα χρόνο μετά το τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας από την προσπάθεια να μπουν στη ζωή οι αποφάσεις του.

«Με την οργανωμένη και εξειδικευμένη ως προς το περιεχόμενο δράση των συλλόγων και ομάδων μας μπορούμε να σπάσουμε το φόβο, τη μοιρολατρία και την παραίτηση που σήμερα είναι διάχυτες ανάμεσα στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μπορούμε με πολύμορφες δράσεις, ανοίγοντας διάφορα θέματα, να πείσουμε για τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, να καταλάβουν τη δυναμική της διεκδίκησης, τη σημασία να οργανωθούν στο σωματείο, να υψώσουν τη φωνή τους μαζί με το εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό», σημείωσε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Οσον αφορά στο ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου, εξήγησε πως αυτό έχει την ευθύνη να βοηθήσει τους συλλόγους και τις ομάδες «να διαμορφώσουν πρόγραμμα δράσης προσαρμοσμένο ανάλογα με τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής προκειμένου να μετρήσουμε αποτελέσματα που δεν θα είναι ευκαιριακά». Πάνω στις κατευθύνσεις που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο, συζήτησε την Τετάρτη και η παναττική σύσκεψη των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ.

Μεγαλώνει η συμμετοχή των γυναικών σε αυτή

Κυκλοφορεί από τους συλλόγους και τις ομάδες η ατζέντα της ΟΓΕ για το 2014
Κυκλοφορεί από τους συλλόγους και τις ομάδες η ατζέντα της ΟΓΕ για το 2014
Σταθερά στον προσανατολισμό των συλλόγων και των ομάδων βρίσκονται οι πρωτοβουλίες για την Υγεία, τόσο αυτοτελώς με συσκέψεις και εκδηλώσεις, όσο και με τη συμμετοχή στις παρεμβάσεις των Λαϊκών Επιτροπών σε νοσοκομεία και παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ. Στο κλείσιμο 3 νοσοκομείων της πόλης αναφέρθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Θεσσαλονίκη. Τονίστηκαν ιδιαίτερα οι επιπτώσεις στις γυναίκες από την αποψίλωση των γυναικολογικών - μαιευτικών κλινικών και των υποδομών που σχετίζονται με την πρόληψη. Με τις συνεχείς του παρεμβάσεις και τις εξορμήσεις σε εργαζόμενους και ασθενείς του Νοσοκομείου της Χαλκίδας, ο Σύλλογος της πόλης αναγνωρίζεται από πολλές γυναίκες ως φορέας που κινητοποιείται για τα ζητήματα της Υγείας. Ανάμεσα στις κινητοποιήσεις αξίζει να σημειωθούν η παρέμβαση που οργάνωσε ο Σύλλογος της Καλαμάτας από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου της πόλης ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ αλλά και η κινητοποίηση από την Ομάδα των Αγίων Θεοδώρων στο Νοσοκομείο Κορίνθου για τα νοσήλια που καλούνται να πληρώσουν ανασφάλιστες μετανάστριες. Αντίστοιχη δράση από τις κινητοποιήσεις στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ μετέφεραν στην παναττική σύσκεψη οι Σύλλογοι της Ηλιούπολης και του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας. Ο Σύλλογος του Βύρωνα εκτός από τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις εξορμήσεις που έκανε, κινητοποιήθηκε και με αφορμή το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ανασφάλιστη γυναίκα, ώστε να εξασφαλιστεί η νοσηλεία της.

Στο «πόδι» βρέθηκαν οι δυνάμεις της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 13χρονης από τις αναθυμιάσεις στο μαγκάλι που χρησιμοποιούσαν στο σπίτι για να ζεσταθούν. Ειδικά στη συνοικία των Αμπελοκήπων, ο Σύλλογος βγήκε με ανακοίνωση, με εξορμήσεις αλλά και πικετοφορία μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή. Στις συνθήκες εξάπλωσης της φτώχειας, το Διοικητικό Συμβούλιο επισήμανε την ανάγκη για πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Από την πλούσια σχετική δραστηριότητα ξεχωρίζει η πρωτοβουλία του Συλλόγου του Πειραιά να δοθεί παράσταση από τη θεατρική του ομάδα και να συγκεντρωθούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία στη συνέχεια οι γυναίκες του Συλλόγου διέθεσαν σε οικογένειες ανέργων, απλήρωτων και χαμηλοσυνταξιούχων της περιοχής.

Θετική πείρα μεταφέρθηκε από τον τρόπο που ξεπέρασε ο Σύλλογος της Καρδίτσας δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του. Το πρόβλημα προέκυψε όταν ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν μπορούσαν να συμβάλουν στη δράση. Ξεπεράστηκε με κάλεσμα σε άλλα μέλη του Συλλόγου να παρακολουθήσουν το Συμβούλιο, να χρεωθούν καθήκοντα και ευθύνες. Ετσι, ο Σύλλογος όχι μόνο απέφυγε το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί κάμψη στη δράση του, αλλά έβγαλε και το συμπέρασμα πως η παρέμβασή του βελτιώνεται όταν αξιοποιεί όλες του τις εφεδρείες και αναθέτει ευθύνες σε κάθε γυναίκα που είναι πρόθυμη να συμβάλει. Με αντίστοιχο σκεπτικό ο Σύλλογος του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας συγκρότησε πρόσφατα ομάδες δουλειάς. Η πλατιά συζήτηση και το κάλεσμα σε περισσότερες γυναίκες να μπουν στη δράση κατέληξαν και στη δημιουργία νέων ομάδων, όπως αυτών που φτιάχτηκαν σε συνοικίες των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου της Κρήτης

Πρωτοβουλίες για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Με αφορμή τη συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που απευθύνονται στα παιδιά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνόψισαν τα συμπεράσματα από τη δράση που έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα. Θετική είναι η αποτίμηση των εκδηλώσεων που έγιναν τους καλοκαιρινούς μήνες σε ανοιχτούς χώρους για μητέρες και παιδιά. Μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια έχει ήδη κάνει ο Σύλλογος της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συγκρότησε ομάδα μητέρων και παιδιών και της έδωσε το όνομα «Μαμάδες και κόρες - Μαμάδες και γιοι». Η ομάδα έθεσε στόχο να μαζεύεται σταθερά κάθε βδομάδα. Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή εμφανίστηκαν και σημαντικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, πολλές μητέρες είδαν αυτή την πρωτοβουλία μόνο ως μια ευκαιρία να απασχολήσουν το παιδί τους και όχι ως έναν τρόπο να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού, με αποτέλεσμα να φέρνουν τα παιδιά στο Σύλλογο αλλά να μην συμμετέχουν οι ίδιες. Πρόκειται για μια προσπάθεια που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα και, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της, αξίζει να επενδυθεί με την υπομονή και την επιμονή όλων των συλλόγων και των ομάδων.

Μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων, οι δυνάμεις της ΟΓΕ προετοιμάζουν δεκάδες εκδηλώσεις για παιδιά, με αιχμή και βασικό άξονα την αλληλεγγύη. Ο Σύλλογος της ΟΓΕ στο Βόλο έχει φτιάξει θεατρική ομάδα στην οποία συμμετέχουν παιδιά και μητέρες και έχει αναλάβει να παρουσιάσει μια παράσταση στη γιορτή που θα οργανώσει το Συνδικάτο Μετάλλου της περιοχής. Στην Καλλιθέα, μετά τη θετική ανταπόκριση των οικογενειών στην περσινή πρωτοβουλία για διοργάνωση γιορτής, ο Σύλλογος σχεδιάζει φέτος να μην περιορίσει τη σχετική δράση του μόνο στη μέρα της γιορτής αλλά να οργανώσει κι άλλες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, σχεδιάζει να καλέσει τα παιδιά να στολίσουν το δέντρο της αλληλεγγύης.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org