Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενιαίος σχεδιασμός και όχι αποσπασματικές λύσεις

Η συζήτηση δε θα μπορούσε να μη σταθεί και στο γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κλείνουν ορχήστρες. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ έκλεισαν οι δυο ορχήστρες και η χορωδία της δημόσιας τηλεόρασης. Επίσης, έκλεισε η Ορχήστρα των Χρωμάτων την οποία ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Στην Ολλανδία έκλεισαν οι δύο ορχήστρες και η χορωδία της δημόσιας ραδιοφωνίας. Εκλεισε η δεύτερη όπερα της Νέας Υόρκης και 37 ορχήστρες της Γερμανίας.

Ο Λ. Καλκάνης σχολιάζει σχετικά:

«Πρόκειται για κυριολεκτικά θλιβερά φαινόμενα. Και δεν είναι τα μόνα. Πρέπει να σας πως ότι και στην Καμεράτα έχουν προβλήματα, μπορεί να μην είναι ακόμα σε διάλυση, αλλά και εκείνοι έχουν διάφορα ζητήματα. Γενικά όλοι οι μουσικοί είναι σε αναστάτωση, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, τι του ξημερώνει. Δεν υπάρχει από πουθενά ένα πλάνο συνολικά για όλους τους μουσικούς της χώρας. Και όποια κατά καιρούς ακούγονται ότι προωθούνται, είναι αποσπασματικά: Πάει μια ορχήστρα και μιλά με τον υπουργό Πολιτισμού για το δικό της ζήτημα, πάει ένας παράγοντας λέει τα δικά του. Δεν υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο, ένα γενικό πλάνο...».

-- Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λείπει ένας ενιαίος σχεδιασμός για την αξιοποίηση του μουσικού δυναμικού της χώρας;

-- Λ. Κ.: Ακριβώς - ακριβώς. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται κάποιες πρωτοβουλίες π.χ. στο διαδίκτυο να δηλώσουμε ποιοι θέλουμε να ξαναλειτουργήσει η Ορχήστρα της ΕΡΤ. Πώς εξηγείται τώρα αυτό; Πού στέκεται; Θα στέλνουμε email για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα; 'Η, από μια άλλη σκοπιά, μεγάλοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, που επίσης θέλουν να ξαναλειτουργήσει η Ορχήστρα, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή εξοικείωση με τα μέσα αυτά για να στείλουν τέτοιες δηλώσεις; Ετσι θα λυθεί το θέμα της Ορχήστρας της ΕΡΤ;

Θέλω να τονίσω και το εξής: Χάσαμε το ραδιόφωνο του Γ' Προγράμματος που ήταν πολύ σημαντικό για ανθρώπους που ακούν κλασική μουσική και είναι λάτρεις τους είδους. Σημειωτέον, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι κατ' ανάγκη πλούσιοι. Δεν ακούνε μόνο οι πλούσιοι κλασική μουσική. Ακούνε και οι άνθρωποι που έχουν πλούτο στην καρδιά και τα αισθήματα και την ακούνε γιατί τους γεμίζει, τους δίνει άλλου είδους πλούτο. Ανθρωποι που δεν τους νοιάζει να φάνε ένα πλουσιοπάροχο δείπνο σε ένα ακριβό εστιατόριο, αλλά να παρακολουθήσουν μια ωραία παράσταση.

Με ποιο δικαίωμα λοιπόν στερεί ο οποιοσδήποτε από το κοινό το Γ' Πρόγραμμα; Οσα έπαιζαν τα υπόλοιπα προγράμματα της ΕΡΑ, λίγο-πολύ τα παίζουν και οι άλλοι, οι ιδιωτικοί σταθμοί. Κλασική μουσική όμως ποιος ιδιωτικός ραδιοσταθμός θα παίξει; Και επιπλέον ποιος έχει την πολυτέλεια σήμερα -γιατί για πολυτέλεια πρόκειται πια- να πάει και να πληρώνει για cd κλασικής μουσικής; Με το Γ' Πρόγραμμα είχε κανείς την «πολυτέλεια» να ακούει σπουδαίους παραγωγούς να παρουσιάζουν μετά από πάρα πολλή δουλειά ένα κοντσέρτο στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ή και την τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ολα αυτά χάθηκαν. Επίσης, και η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ έκαναν ένα πολύ σημαντικό έργο υψηλότατου βεληνεκούς. Το λένε όλοι οι μεγάλοι ξένοι μαέστροι. Στο Ισραήλ ο Ζούμπιν Μέτα (σ.σ: σπουδαίος Ινδός αρχιμουσικός, υπήρξε ο νεότερος μαέστρος που συνεργάστηκε με τις περίφημες φιλαρμονικές της Βιέννης και του Βερολίνου, ο μικρότερος σε ηλικία μουσικός διευθυντής μιας μεγάλης ορχήστρας των ΗΠΑ κ.ά.) σε παράστασή του έκανε εκτενή αναφορά σε αυτό το ζήτημα και σηκώθηκαν όλοι οι μουσικοί να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή γι' αυτό που συνέβη στη Ελλάδα, στην ΕΡΤ, στην ορχήστρα της. Είναι έγκλημα, έγκλημα τεράστιο. Μόνον έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω: Σαν ένα τεράστιο έγκλημα.

-- Μέσα σ' όλα αυτά που περιγράψατε, πού βρίσκεται η ελπίδα;

--Λ. Κ.: Να βγούνε μπροστά νέοι άνθρωποι, με όνειρα, σχέδια, ιδεώδη, δικαιοσύνη και αγάπη, να ξέρουν το αντικείμενο και να το πάνε δυο βήματα παραπέρα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με έργα Μότσαρτ(2006-02-03 00:00:00.0)
Μελωδική Πάτμος(2002-08-28 00:00:00.0)
Οι «ορχήστρες» του Δ.Τσακνή(2001-04-13 00:00:00.0)
Μουσική προσέγγιση(1998-01-16 00:00:00.0)
Μαθητικοί μουσικοί αγώνες(1997-12-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ