Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Ευθυγράμμιση» καταπώς βολεύει το κεφάλαιο

Οι βιομήχανοι ζητάνε ενιαίο συντελεστή 20% για να τονωθούν οι επενδύσεις

Με την πρόταση που καταθέτει ο ΙΟΒΕ, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερους φόρους και το κεφάλαιο μικρότερους
Με την πρόταση που καταθέτει ο ΙΟΒΕ, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερους φόρους και το κεφάλαιο μικρότερους
Την πλήρη σύγκλιση των φορολογικών συντελεστών στο 20%, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης και από το ύψος των εισοδημάτων, προτείνουν οι βιομήχανοι του ΣΕΒ, μέσω έκθεσης του ΙΟΒΕ με θέμα «Γραμμική φορολόγηση: Μια νέα αρχή;».

Οι προτάσεις τους παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού με το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο. Στο πλαίσιο της «ευθυγράμμισης», απογειώνεται σε νέα ύψη η φοροαφαίμαξη σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενώ, αντίθετα, προδιαγράφονται νέες τρανταχτές ελαφρύνσεις για τα επιχειρηματικά κέρδη, διανεμόμενα ή όχι. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα διαμορφώνονται στο προβλεπόμενο ύψος.

Επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο όφελος που θα προκύψει είναι η δημιουργία «κινήτρου ανάπτυξης και επενδύσεων», διευκρινίζοντας ότι μετά και τις «πρόσφατες αλλαγές» στην εργατική νομοθεσία, η Ελλάδα θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, έτσι ώστε οι πολυεθνικές να επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο εργασιών στις ελληνικές θυγατρικές εταιρείες.

Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, σημειώνουν ότι οι εταιρείες, στην καλύτερη περίπτωση, συνδράμουν σήμερα με 3 δισ. ευρώ (5% ή 6% των φορολογικών εσόδων). Σε αυτό το πλαίσιο καλούν την κυβέρνηση να είναι «περισσότερο επιθετική στο να δίνει κίνητρα που με τη σειρά τους θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, μειώνοντας τα κρατικά έξοδα, όπως αυτά του Ταμείου Ανεργίας». Στην κυριολεξία, τα πάντα υποτάσσονται στην προσέλκυση των «επενδυτών» και στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Σε ό,τι αφορά στα προσωπικά εισοδήματα, η διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή στο 20% συνεπάγεται τα παρακάτω:

  • Ετήσια εισοδήματα από 7.000 μέχρι 9.550 ευρώ, θα επιβαρυνθούν, για πρώτη φορά, με φόρους από 50 μέχρι 400 ευρώ.
  • Εισοδήματα από 9.550 μέχρι 15.000 ευρώ, πληρώνουν επιπλέον φόρους μέχρι και 400 ευρώ το χρόνο κ.ά.

Αντίθετα, τρανταχτές είναι οι ελαφρύνσεις για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Ετσι, για παράδειγμα, τα εισοδήματα από 50.000 μέχρι 100.000, θα έχουν μειώσεις φόρου μέχρι και 50% (μέχρι και 17.350 ευρώ το χρόνο). Για πλουτοκράτη με εισόδημα 1 εκατ. ευρώ η ...ελάφρυνση φτάνει στα 215.300 ευρώ το χρόνο! Είναι δηλαδή φανερό ότι η «ευθυγράμμιση» του φορολογικού συντελεστή δεν αφορά μόνο στα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά και στο εμφανιζόμενο προσωπικό εισόδημα των κεφαλαιοκρατών.

Απογείωση της φοροληστείας θα συντελείται και απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες. Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για το 2014 τον ενιαίο συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Με την πρόταση των βιομηχάνων, στο πλαίσιο της ...ευθυγράμμισης, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 20%.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες προτείνονται νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια, όπως «ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα» ανάλογα με το επάγγελμα και τον κλάδο δραστηριότητας. Επί των τεχνητά διογκωμένων εισοδημάτων θα επιβάλλεται ο φόρος 20%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ