Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σε κλίμα αβεβαιότητας και αμηχανίας

Φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας

Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για την τελική έκβαση της επίσκεψης αυτής και τα αποτελέσματά της, αλλά και αμηχανίας από την πλευρά της Ελλαδικής Εκκλησίας, φθάνει σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο των Σπάτων ο πάπας της Ρώμης Ιωάννης Παύλος Β`, για να παραμείνει στην Αθήνα περίπου 24 ώρες και στη συνέχεια να αναχωρήσει για τη Δαμασκό, στα πλαίσια περιοδείας που πραγματοποιεί στους τόπους απ' όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος. Η επίσκεψη, που είναι σε ανταπόκριση πρόσκλησης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, με την επίσημη Εκκλησία να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.

Αβεβαιότητα επικρατούσε μέχρι χθες το βράδυ, σχετικά με την τύχη της κοινής δήλωσης πάπα - αρχιεπισκόπου από τον Αρειο Πάγο, καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για το εάν θα συμπεριληφθούν σ' αυτήν σημεία που έχουν σχέση με το Κυπριακό και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, κατά την εκεί επίσκεψη του πάπα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναμένεται να του θέσει ζητήματα, όπως το Κυπριακό, τις παλιές και σύγχρονες διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών, αλλά και τις σταυροφορίες και την Ουνία. Με τον τρόπο αυτό, ο αρχιεπίσκοπος θέλει να εμφανιστεί και σαν εκφραστής των αντιδράσεων εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών κύκλων στην επίσκεψη του πάπα. Πάντως, οι αντιδράσεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αναμένεται να μην εκδηλωθούν με ανοιχτές συγκεντρώσεις και να περιοριστούν σε συγκεντρώσεις εντός των ναών για προσευχή.

Ο πάπας και η ακολουθία του φθάνουν στο αεροδρόμιο των Σπάτων σήμερα το πρωί στις 11.45. Στις 12.15 το μεσημέρι θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της ΝΔ. Ακολούθως, στις 1.30 το μεσημέρι, θα πάει στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Το απόγευμα, στις 6, θα πάει στην καθολική εκκλησία, στην οδό Πανεπιστημίου, όπου θα συναντηθεί και με κληρικούς και μοναχούς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας. Κορυφαία εκδήλωση θα είναι αυτή που θα γίνει στις 6.30μ.μ. στον Αρειο Πάγο, κάτω από την Ακρόπολη, τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανισμό. Στην εκδήλωση αυτή, έχει προγραμματιστεί να αναγνωστεί κοινή δήλωση προς τους λαούς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αργότερα, στις 8.15μ.μ., θα επισκεφθεί τον πάπα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην πρεσβεία του Βατικανού στο Ν. Ψυχικό, σε ανταπόδοση της προηγηθείσας επίσκεψης του πάπα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Αύριο Σάββατο, από τις 8 έως τις 10.30 το πρωί, ο πάπας θα τελέσει λειτουργία στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ολυμπιακού Σταδίου στην Καλογρέζα για τους καθολικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με την αναχώρησή του στις 11.45 το πρωί από το αεροδρόμιο των Σπάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ