Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Εμφανής η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό

Eurokinissi

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος προδιαγράφει την ένταση της άγριας επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου, για να μετρήσει όσο γίνεται λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση. Τα κόμματα της διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου επιδόθηκαν και χτες σε μια κάλπικη αντιπαράθεση, που παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, δεν μπόρεσε να κρύψει το γεγονός ότι ο στρατηγικός τους στόχος είναι η ισχυροποίηση της εξουσίας της αστικής τάξης.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε σαφές ότι: «Η διαχωριστική γραμμή έχει προ πολλού κριθεί. Είναι "μονοπώλια ή λαός". Δύο δρόμοι υπάρχουν: Ο ένας είναι ο καπιταλισμός και η βαθιά εκμετάλλευση με τη δικτατορία των μονοπωλίων και ο άλλος είναι ο σοσιαλισμός και η οριστική λύση των προβλημάτων του λαού, με κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Οπως επιβεβαιώνεται από την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, το καπιταλιστικό σύστημα δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο, ή μάλλον το σωστό είναι ότι θα δίνει βάσανα, φτώχεια και εξαθλίωση».

Επισήμανε ότι «η κρίση είναι αγιάτρευτη αρρώστια του καπιταλισμού» και τόνισε ότι «όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα το σύστημα φορτώνει την κρίση στην εργατική τάξη και στο λαό». Συμπλήρωσε ότι «η συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης δεν είναι καινούργια. Η ίδια συζήτηση γινόταν και στις άλλες περιόδους της καπιταλιστικής κρίσης. Οι όποιες μορφές ακολουθήθηκαν, θύματά τους είχαν τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και με πολέμους».

Ανέφερε τα δραματικά αποτελέσματα που μετράνε μέχρι τώρα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από την αντιλαϊκή πολιτική, όπως η εκτίναξη της ανεργίας, η αύξηση των λαϊκών οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το πετσόκομμα σε μισθούς, συντάξεις, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, το συντριπτικό χτύπημα σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, ο υποσιτισμός των παιδιών, ο αφανισμός χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μετατροπή των εργασιακών χώρων σε σκλαβοπάζαρα και πάει λέγοντας.

«Ολα αυτά, συνέχισε, είναι τα επιτεύγματα των μνημονίων, απότοκα των αναδιαρθρώσεων, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απότοκα των προηγούμενων προϋπολογισμών. Ολα αυτά είναι που τα ονομάζετε αναδιαρθρώσεις, μεταρρυθμίσεις, αναγκαίες βέβαια για την ανταγωνιστικότητα, για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, όπως λέτε, για την προσέλκυση επενδύσεων».

Απαντώντας στις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο και έρχεται ανάκαμψη» ανέφερε: «Τι σημαίνει ανάκαμψη για τους εργαζόμενους και το λαό; Μήπως θα βρουν δουλειά; Θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Θα γίνει η Υγεία, η Παιδεία, το Φάρμακο κοινωνικό αγαθό; Η ανάκαμψη αφορά τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους κι όχι την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του λαού».

Κατέθεσε, τέλος, τις προτάσεις του ΚΚΕ για τα επείγονται ζητήματα που είναι ανάγκη να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι για την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τους μισθούς, τις συντάξεις, την προστασία των ανέργων.

Μια στρατηγική, ένας ο αντίπαλος

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «τα πυρά είναι άσφαιρα», άλλωστε «στο Τέξας πολύ καθαρά και απόλυτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε αυτά που λέει» η κυβέρνηση ότι «η έξοδος από την ΕΕ είναι καταστροφή» και πρόσθεσε: «Είσαστε δύο κόμματα, με ίδια, όμως, στρατηγική, αυτή της ΕΕ, του κεφαλαίου (...) αποσιωπάτε και οι δυο σας από το λαό ότι ο προϋπολογισμός προεγκρίνεται από την ΕΕ (...) συνεπώς κρύβετε ότι ο προϋπολογισμός είναι προαποφασισμένος» και αυτό που κάνει είναι ότι «αναδιανέμει το εισόδημα υπέρ των καπιταλιστών».

Αναφερόμενη στα περί «ανάπτυξης» τόνισε ότι «τη ναυπηγική βιομηχανία τη σκοτώσατε. Σε ολόκληρες περιοχές, από το Πέραμα μέχρι το Λαύριο, η ανεργία είναι ο κανόνας» και αυτό που κυριαρχεί είναι «το μονοπώλιο της COSCO με 350 ευρώ και συνθήκες κάτεργου. Την κτηνοτροφία την εξοντώνετε, την αμυντική βιομηχανία την καταργείτε και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες τους εκτοπίζετε για να αναπτυχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις πάνω σε αποκαΐδια».

Τόνισε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται με 26% και ότι πάνω από 400.000 δεν έχουν ουσιαστική περίθαλψη. «Η κατάσταση αυτή - τόνισε - δεν είναι προσωρινή και είναι υποκρισία, συνειδητή απάτη από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ότι είναι δυνατή μια φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της κυριαρχίας των μονοπωλίων», ότι «μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά μονοπώλια και μικροεπιχειρήσεις».

«Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να διαχειριστεί την κοινωνική εξέλιξη προς όφελος των αναγκών των αυτοαπασχολούμενων» τόνισε και πρόσθεσε: «Γι' αυτό τα συμφέροντα των αυτοαπασχολουμένων είναι δεμένα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων», γιατί έχουν «τον ίδιο αντίπαλο: τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ