Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Ομπάμα πλασάρει την κεϊνσιανή διαχείριση

Ο Ομπάμα παίζει με επιτυχία το ρόλο που του έχει εμπιστευτεί το κεφάλαιο
Ο Ομπάμα παίζει με επιτυχία το ρόλο που του έχει εμπιστευτεί το κεφάλαιο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα συμφέροντα της μερίδας του κεφαλαίου, η οποία προκρίνει για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας ένα μείγμα αστικής διαχείρισης που ενισχύει την εσωτερική ζήτηση αλά Κέινς, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας χτες σε μια «δεξαμενή σκέψης», στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο. Προτεραιότητά του, στη λεγόμενη επεκτατική διαχείριση, ήταν να ενισχυθούν ιδιαίτερα οι κλάδοι της μεταποίησης, των κατασκευών με έμφαση στα έργα υποδομής, των καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της Ενέργειας και η εκπαίδευση.

Η παρέμβασή του, θύμιζε τη «Νέα Συμφωνία» (Νew Deal) του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούζβελτ, που λειτούργησε ως ο μοχλός προώθησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης μετά τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση του 1929 και ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος. Ο Ομπάμα ακριβώς γι' αυτό πασχίζει να επανέλθει η καπιταλιστική οικονομία (δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών) σε ικανοποιητικά ποσοστά κερδοφορίας. Ομως «αμπαλάρει» αυτή του την υπηρεσία στο κεφάλαιο με δήθεν ευαισθησία για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς. Τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου, σημειώνοντας ως ατεκμηρίωτο τον ισχυρισμό πως οι υψηλότεροι μισθοί μειώνουν τα εταιρικά κέρδη και ανέφερε ότι «η βελτίωση της οικονομικής δυνατότητας των εργαζομένων είναι αυτή που θα συνεισφέρει στην τόνωση της οικονομίας και όχι το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών». Πρόσθεσε δε ότι «το χάσμα ευκαιριών στην Αμερική είναι και ζήτημα ταξικό όσο και ζήτημα φυλετικό» και ότι «οι εισοδηματικές ανισότητες στις ΗΠΑ πλησιάζουν τα επίπεδα της Τζαμάικα και της Αργεντινής».

Η προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου, να παρουσιάσει φιλολαϊκό προσωπείο - κάτι που εκθειάζουν και οι οπορτουνιστές ανά τον κόσμο, όπως στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ - στηρίζει το σύστημα εκμετάλλευσης, είναι ανάσα για τους εκμεταλλευτές κατόχους των μέσων παραγωγής. Ακόμα και αν ενισχυθεί η ζήτηση στις ΗΠΑ ή αλλού, ακόμα και αν πάρουν οι εργαζόμενοι κάποια ψίχουλα, ή αν στηριχτεί η εκπαίδευση ή κάποια πτωχοκομεία Υγείας ή Πρόνοιας όπως τάζει ο Ομπάμα, αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Οτι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όσο και αν εξωραΐζεται ο καπιταλισμός.

Κινητοποιήσεις στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού

Την καπιταλιστική βαρβαρότητα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σε χιλιάδες υποκαταστήματα αλυσίδων γρήγορου φαγητού (fast food) και μαζικής εστίασης. Χιλιάδες χαμηλόμισθοι, κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι διεκδικούν να καθοριστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολαρίων (ή ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 25.000 δολαρίων) από τα μόλις 7,5 δολάρια που είναι σήμερα κατά μέσο όρο το ωρομίσθιο...

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων έχουν ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσουν σήμερα στάσεις εργασίας, απεργίες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέσα και έξω από τεράστιες πολυεθνικές αλυσίδες γρήγορου φαγητού (Mc Donald's, Burger King Inc., KFC, Pizza Hut,Taco Bell) σε 100 πόλεις των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκησαν οι απεργοί διανομείς(2022-05-03 00:00:00.0)
Απόλυτη σήψη(2022-01-14 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα «McDonald's»(2021-10-27 00:00:00.0)
Αυξήσεις - ψίχουλα στα ωρομίσθια των εργατών λιανικής(2015-02-20 00:00:00.0)
Πλήρης προώθησης της ατζέντας του κεφαλαίου(2013-02-17 00:00:00.0)
Ολα για το κεφάλαιο(2009-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ