Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ στα σχέδια της κυβέρνησης

Συζήτηση χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Οι συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας σε μία μονάδα ανά περιοχή, τα οποία θα λειτουργούν με ελάχιστες ειδικότητες, μετακινήσεις, αξιολογήσεις και απολύσεις των γιατρών που θα «περισσέψουν» από το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ, είναι ορισμένα από τα σημεία των μεταρρυθμίσεων σε βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που προανήγγειλε χτες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το τελικό πόρισμα για την ΠΦΥ θα παραδοθεί την Παρασκευή το βράδυ και την ερχόμενη Τετάρτη, θα συνεδριάσει ξανά η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, είπε:

«Το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασμένα από το συνολικότερο σύστημα Υγείας. Ξεκινάμε από το πώς πρέπει να είναι η υγεία για τον ελληνικό λαό. Πρέπει αυτή η παροχή να είναι στο έπακρο για όλους και όχι μόνο στο ζήτημα της αντιμετώπισης, αλλά κυρίως στο ζήτημα της πρόληψης των ασθενειών και των κοινωνικών φαινομένων ή αιτιών που οδηγούν σε ασθένεια.

Αυτό που έχουμε σήμερα, είναι ότι η Υγεία αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα που πωλείται και αγοράζεται. Και αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν όλα τα μείγματα διαχείρισης. Η θέση του ΚΚΕ είναι δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, άνεργους, μετανάστες, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής κλπ, για όλο το λαό, γιατί αυτός είναι ο παραγωγός του πλούτου και δεν τον καρπώνεται ούτε σε επίπεδο μισθών, ούτε σε επίπεδο παροχών, όπως η Υγεία.

Οσα προωθούνται και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, εντάσσονται στο στρατηγικό στόχο της ΕΕ, να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, σε όλα τα κράτη μέλη, να εξασφαλιστεί ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, να εξοικονομηθούν πόροι προκειμένου να βοηθηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη μπροστά στην καπιταλιστική κρίση. Είναι στόχος που έχει συναποφασιστεί στην ΕΕ - διατυπώνεται και στο πρόγραμμα της ΝΔ - και τώρα αξιοποιείται η κρίση για να περάσουν πιο γρήγορα αυτά τα μέτρα.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ' αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τι κάνετε; Εχουμε αυτό, το όποιο δημόσιο σύστημα Υγείας, με το οποίο δε συμφωνούμε, γιατί είναι ανεπαρκές και το συρρικνώνετε. Συρρικνώνετε τις όποιες παρεχόμενες υπηρεσίες προς το λαό. Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε κατ' όνομα πρωτοβάθμια φροντίδα, τώρα συμπεριλαμβάνετε και τον ιδιωτικό τομέα και τις ΜΚΟ, όποιον μπορεί να προσφέρει παροχές Υγείας και να συνδεθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό φαίνεται και από τον προϋπολογισμό, με τον οποίο επιδεινώνεται η ασφαλιστική κάλυψη.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να κάνουν ακόμα χειρότερη την υφιστάμενη κατάσταση: Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν, οι ανασφάλιστοι αποκλείονται από παροχές Υγείας και ο τομέας της πρόληψης αφήνεται είτε στην ατομική ευθύνη του καθενός είτε σε περιστασιακά προγράμματα. Εμείς λέμε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν Υγεία, πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια, και να είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους τα επίπεδα. Και βέβαια, όλα με μία βασική προϋπόθεση, που είναι η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε αυτό το σύστημα, με αυτή την πολιτική».

Συνεχίζουν οι γιατροί

Ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε χτες το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού σε βάρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αυξάνοντας από 200 σε 400 το πλαφόν στα ραντεβού των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών. Ο ίδιος υπουργός είπε ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, είπε ότι τους καλεί σε διάλογο, με την προϋπόθεση να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και να σταματήσει η απεργία.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί αποφάσισαν χτες την παράταση της απεργίας μέχρι και τις 13/12. Ζήτησαν να μην ισχύσει η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για ένα ή δύο μήνες, όπως πρότεινε η κυβέρνηση. Χτες τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πρόγραμμα επτάμηνης απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία για 1.300 άνεργους, απόφοιτους ΑΕΙ - ΤΕΙ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

  • «Μέσα στις σκέψεις μας είναι η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα και οτιδήποτε θα βοηθήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, γιατί έχουμε και υποχρέωση από το σύμφωνο Αντορ - Λυκουρέντζου (σ.σ. προβλέπει το κλείσιμο όλων των ψυχιατρείων μέχρι τον Ιούνη του 2015)» απάντησε χτες η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, σε Ερώτηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα ψυχιατρεία. Η ίδια είπε ότι ο σχετικός «διάλογος» θα ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές.

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ