Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Κοινή ανακοίνωση από 47 σωματεία για τη ΣΣΕ

Καλούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να αποτρέψουν την υπογραφή νέων μειώσεων στους μισθούς που μεθοδεύει η ΟΙΥΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν την πρόθεση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) να συμφωνήσει με τους εργοδότες στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με νέα μείωση μισθών, απευθύνουν 47 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λάρισας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Αττικής, Λαυρίου, Εύβοιας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Κορίνθου, Τρίπολης, Λευκάδας, Αρτας, Γρεβενών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Κομοτηνής, Βέροιας - Νάουσας, Εορδαίας, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Ρόδου, Κω, Μυτιλήνης, Χίου και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Κωνσταντακάτο», «Praktiker», «LIDL» Αττικής, «Αρβανιτίδη» και «Καρφούρ - Μαρινόπουλο - Ντία».

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία υπενθυμίζουν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ όταν έβαλαν, το 2012, την υπογραφή τους στη Συλλογική Σύμβαση που μείωσε τους μισθούς κατά 6,7%: «Οι μεν εργοδότες με το επιχείρημα ότι έτσι θα σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, η δε πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) ότι έτσι δεν θα γίνουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών και δεν θα υπογράφονταν ατομικές συμβάσεις εργασίας».

Η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε πως τα παραπάνω ήταν κοροϊδία. Σήμερα, που η σύμβαση έχει πλέον λήξει, οι εργοδότες με το ίδιο σκεπτικό εκφράζουν την αξίωση για νέα μείωση, της τάξης του 13%. Ετσι, ο σημερινός βασικός κλαδικός μισθός των 863 ευρώ απειλείται να κατέβει στα 751 ευρώ μεικτά.

Την ίδια στιγμή που οι μεγαλέμποροι κλιμακώνουν την επίθεσή τους, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, μέσω της προέδρου της (ΕΜΕΙΣ) και του γενικού της γραμματέα («Αυτόνομη Παρέμβαση») υπέγραψε «Κοινή συμφωνία - Πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης» με δύο εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), με βάση το οποίο οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013.

Τα 47 σωματεία ζητούν «το κάλεσμά μας αυτό να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε κάθε ΔΣ Σωματείου, να συνυπογραφεί από όσα περισσότερα συνδικάτα κλαδικά και επιχειρησιακά για να κατατεθεί ως υπόμνημα διαμαρτυρίας και άρνησης νέας μείωσης των μισθών μας στους εργοδότες και την ΟΙΥΕ». Καλούν σε πάλη για:

  • Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να επιβάλλει τη μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
  • Συλλογική Σύμβαση που να προβλέπει ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη τη βδομάδα, με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
  • Υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ