Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντιθέσεις και συγκλίσεις για μονοπωλιακά συμφέροντα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύνοδο στο Βίλνιους
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύνοδο στο Βίλνιους
ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Με το ζήτημα της μη υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία μετά από πιέσεις της Ρωσίας, ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος Κορυφής για τη λεγόμενη «Ανατολική Εταιρική Σχέση» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της ΕΕ, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Η αποτυχία υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας, εξόργισε τις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της Συνόδου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστική του εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης ήταν η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΕ δε θα δεχτεί βέτο από την πλευρά της Ρωσίας, όσον αφορά στην ανάπτυξη σχέσεων με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, προσθέτοντας ότι «η εποχή της περιορισμένης κυριαρχίας τελείωσε στην Ευρώπη». Για πιέσεις προς την Ουκρανία έκανε λόγο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δε θα πληρώσει την Ουκρανία για να υπογράψει, απορρίπτοντας την «αντιπρόταση» του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος ζήτησε πακέτο οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.

Ωστόσο, ιδιαίτερα οξυμένες ήταν οι πιέσεις και από την πλευρά της ΕΕ προς το Κίεβο, μέχρι τελευταία στιγμή, στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, τον Ζ. Μπαρόζο και τον Χ. Ρομπάι. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε και μία συμβιβαστική πρόταση που συμφωνήθηκε, την οποία ωστόσο χτες αρνήθηκε τελικά να υπογράψει ο Β. Γιανούκοβιτς.

Ο Β. Γιανούκοβιτς επανέλαβε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μία κρίση σχέσεων με τη Ρωσία, παρά το ότι η ΕΕ δήλωνε μέχρι τελευταία στιγμή ότι «η πόρτα της είναι ανοιχτή», καθώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι ιδιαίτερης σημασίας, για την αύξηση του ελέγχου και της επιρροής στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που ολοκληρώθηκε χτες, μονογράφτηκαν οι προκαταρκτικές συνθήκες σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με τη Μολδαβία και τη Γεωργία και αναγνωρίστηκε η «πρόοδος» που έχουν κάνει όσον αφορά στα κριτήρια των Βρυξελλών, ενώ υπογράφτηκε και συμφωνία για χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας με το Αζερμπαϊτζάν. Η ΕΕ έκανε ένα βήμα ανατολικότερα, έστω και αν όχι το επιθυμητό. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες αναμένεται να επικυρωθούν τον επόμενο χρόνο. Στην κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται επίσης ότι «οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υπόψη τους την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αναστείλει τις προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου και σημειώνει ότι οι ΕΕ και Ουκρανία διατηρούν τη δέσμευσή τους για αυτήν».

Η αύξηση της επιρροής της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη αναφέρεται στην κοινή δήλωση ως παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της και της «σταθερότητας», ενώ γίνεται αναφορά και στη συνεργασία που αφορά στην πολιτική ασφάλειας με τους εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται αναφορά και στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς οι συγκεκριμένες χώρες έχουν άμεση σχέση με τους ενεργειακούς δρόμους και τους αγωγούς που κατευθύνονται προς τις χώρες της ΕΕ.

Ενεργός ρόλος στους ανταγωνισμούς

Ενεργό ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, με «μήλον της Εριδος» τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δικτύων της περιοχής, θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.

Τους στόχους της κυβέρνησης, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στην παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου.

«Η Ελλάδα, ως η επόμενη χώρα προεδρίας της ΕΕ, θα λειτουργήσει με προθυμία στην εφαρμογή των αποφάσεων, με στόχο να προωθήσει την επόμενη φάση του προγράμματος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αντ. Σαμαράς, ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις μετά και την απόφαση της κυβέρνησης της Ουκρανίας να «παγώσει» τις διαδικασίες για υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ, τάχτηκε υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τους στόχους της ΕΕ αλλά και τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου, χαιρέτισε «τη συμφωνία για σύνδεση εκτενούς και ολοκληρωμένης ζώνης ελευθέρων συναλλαγών με τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», και υποστήριξε: «Η Ανατολική Συνεργασία, από την ίδρυσή της το 2009 στην Πράγα, έχει αποκτήσει μια αξιοθαύμαστη δυναμική».

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, και τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ουκρανία στη «δίνη» σφοδρών ανταγωνισμών εδώ και δυο δεκαετίες (26/2/2022)
Αντιλαϊκά μνημόνια και νέοι βομβαρδισμοί (23/5/2015)
Μόνιμη «πυξίδα» η αναβάθμιση της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή (24/7/2014)
Με άξονα τα σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ για την Ανατολική Ευρώπη (13/6/2014)
Η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» και η Ουκρανία (8/3/2014)
Εντείνεται η αντιπαράθεση (7/12/2013)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ