Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Εναρξη κατασκευής σιδηροδρόμου με κινεζικά κεφάλαια

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Την επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής (με κινεζικά κεφάλαια) μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα ξεκινά από την Κένυα, θα εκτείνεται κατά μήκος της Ανατολικής Αφρικής και θα φτάνει μέχρι το Νότιο Σουδάν, τη ΛΔ Κονγκό και το Μπουρούντι κήρυξαν χτες στο λιμάνι της Μομπάσα Κενυάτες αξιωματούχοι.

Οπως ανακοινώθηκε το πρώτο τμήμα της μεγάλης σιδηροδρομικής γραμμής θα συνδέει το λιμάνι της Μομπάσα με την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, μειώνοντας τη διαδρομή από 15 ώρες που είναι σήμερα σε τέσσερις. Το κόστος της σιδηροδρομικής γραμμής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 5,2 δισ. δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων θα δώσει η Κίνα, ενώ το έργο θα αναλάβει η κινεζική κρατική κατασκευαστική εταιρία «China Road and Bridge Corporation» (CRBC).

Το πρώτο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Ναϊρόμπι - Μομπάσα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 και μετά θα επεκταθεί στην Ουγκάντα συνδέοντας προς τα δυτικά το Κισανγκάνι της ΛΔ Κονγκό, νότιες περιοχές της Ρουάντας, του Μπουρούντι καταλήγοντας βόρεια ως το Νότιο Σουδάν.

Οι επιβατικές αμαξοστοιχίες θα έχουν ανώτατη ταχύτητα 120 χλμ./ώρα και οι εμπορικές ανώτατη ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα.

Η κατασκευή της μεγάλης σιδηροδρομικής γραμμής είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο στο Πεκίνο στη διάρκεια συνάντησης του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Κενυάτη ομόλογό του, Ουχούρου Κενυάτα. Ο Κενυάτα συναντήθηκε χτες με στελέχη της «CRBC», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Κίνα «για τα τεράστια έργα υποδομής στη χώρα του», σημειώνοντας ότι «θα μειώσουν το κόστος των επιχειρηματικών συναλλαγών και δραστηριοτήτων δημιουργώντας ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον». Ο Κενυάτης Πρόεδρος πρόσθεσε πως η υπό κατασκευή σιδηροδρομική γραμμή ανατολικής - κεντρικής Αφρικής θα συμβάλει και στην σύσφιξη των περιφερειακών σχέσεων καθώς σε πρώτη φάση η Κένυα θα συνεργαστεί στενά με την Ουγκάντα και τη Ρουάντα για την κατασκευή ενός σημαντικού μέρους του έργου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ