Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Εμπαίζει τους πληγέντες η κυβέρνηση

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Οι λαϊκές ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δασοπροστασίας, για μηχανισμούς πρόληψης και προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να μη θρηνούν κάθε φορά θύματα οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες, γίνονται θυσία στο βωμό της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό ανέδειξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για τις καταστροφές στη Ρόδο. Ο βουλευτής του Κόμματος κατέθεσε το αίτημα του ΚΚΕ να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες και να γίνουν τα κατάλληλα έργα.

Ο Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε με αφορμή τις καταστροφές στη Ρόδο ότι «είναι πολύ επικίνδυνες οι πολιτικές που εφαρμόζονται όχι μόνο σήμερα, αλλά διαχρονικά. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση έχουν αφήσει απροστάτευτους τους κατοίκους από έργα υποδομής, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και περιορίζονται σε έργα βιτρίνας». Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Μηχανισμοί προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα» είναι ανύπαρκτοι. «Εχουμε ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, απολύσεις εργαζόμενων, έχουμε έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν δυνατότητες να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις». «Στον αντίποδα - συνέχισε - αυτών των αναγκών, δηλαδή δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων και στελέχωσης δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση αντιπαραθέτουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες τις οποίες προσπαθούν να συμπληρώσουν με το λεγόμενο εθελοντισμό, με δραστηριότητες ΜΚΟ και βεβαίως μεταφέροντας σε ένα μεγάλο βαθμό την ευθύνη στις πλάτες του λαού».

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επιδόθηκε σε απροκάλυπτο εμπαιγμό απέναντι στους πληγέντες και συνολικά στους εργαζόμενους. Αφού έριξε όλες τις ευθύνες επί της ουσίας στους Δήμους, όταν είναι πασίγνωστο ότι έχει «τελειώσει» πλέον η χρηματοδότησή τους από το κράτος, προσπάθησε να πείσει ότι με τα ψίχουλα των 350 χιλιάδων ευρώ που έχουν εγκριθεί για να αποδοθούν στους πληγέντες αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, όταν οι καταστροφές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εφτασε μάλιστα να πει ότι ακόμα και αυτό το ελάχιστο, όπως είναι το ξεμπάζωμα των ρεμάτων, δεν γίνεται γιατί δεν το επιτρέπουν οι οικολογικές οργανώσεις! Εκεί πια που έδωσε ρέστα ήταν όταν είπε ότι τις επόμενες μέρες θα γινόταν η δημοπράτηση έργων όπως η «μοιραία» γέφυρα της Κρεμαστής, αλλά από ατυχία την κυβέρνηση την πρόλαβε η πλημμύρα!

Ο Σπ. Χαλβατζής στη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση, αφού με βάση την αντιλαϊκή πολιτική η μέριμνά της είναι πώς θα δώσει προνόμια και χρήμα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και απηύθυνε το κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να διεκδικήσουν την κάλυψη των βασικών λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ