Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Πυρκαγιά σε εργοστάσιο φασόν

ΑΚΑ.--

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια φασόν του Μπαγκλαντές, στην περιοχή της Γκαζιπούρ, με τις αρχές να αναφέρουν ότι επρόκειτο για εμπρησμό. Στο 10όροφο εργοστάσιο υπολογίζεται ότι δούλευαν περίπου 18.000 εργάτες, με το Μπαγκλαντές να αποτελεί μία από τις βασικές χώρες παραγωγής και εξαγωγής ρούχων φασόν για ξένες πολυεθνικές στον κόσμο, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κόστους εργασίας και των ανύπαρκτων κανόνων ασφαλείας. Η αστυνομία κατηγορεί για εμπρησμό εργάτες τόσο του ίδιου εργοστασίου, όσο και άλλων, οι οποίοι πραγματοποιούν σειρά κινητοποιήσεων εδώ και μήνες απαιτώντας αύξηση των μισθών τους και βελτίωση των άθλιων και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας τους. Οπως υποστηρίζεται εκτός από το εργοστάσιο πυρπολήθηκαν και τουλάχιστον 15 φορτηγά με ρούχα φασόν. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία τα πνεύματα οξύνθηκαν και θεωρείται ότι οδήγησαν στον εμπρησμό του εργοστασίου όταν ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε ένα τζαμί ότι εργάτης φασόν έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά, σε επέμβαση για τη διάλυση διαδηλωτών, κοντά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, εκείνη τη μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση έχει οξυνθεί ιδιαίτερα μετά το εργοδοτικό έγκλημα του Ράνα Πλάζα, που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 1.000 νεκρούς εργαζόμενους όταν κατέρρευσε, με τους εργάτες να απαιτούν τα δικαιώματά τους και να βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, έχοντας απέναντί τους την εργοδοσία και την κυβέρνηση που στηρίζει το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ