Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Εντείνονται τα παζάρια, κλιμακώνεται η επίθεση

Αναγκαίος ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Αναγκαίος ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Με τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3 Δεκέμβρη, την κατάθεση την ερχόμενη βδομάδα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και την κατάρτιση της «λίστας» των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένου του δημοσίου, επιταχύνει η συγκυβέρνηση τους ρυθμούς της βάρβαρης επέλασής της, ενόψει και της έλευσης των κλιμακίων της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) στην Αθήνα.

Χτες κυκλοφόρησαν νέα σενάρια για αναβολή της επίσκεψης της τρόικας, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα, που έρχονται για πολλοστή φορά να συντηρήσουν το κλίμα τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού του λαού. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν χτες κυβερνητικά στελέχη, η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Το νέο σίριαλ με την άφιξη της τρόικας αποτυπώνει ταυτόχρονα και τα παζάρια που γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, τόσο για τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά του 2014 που θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα, με την κατάθεση συμπληρωματικών προϋπολογισμών, όσο και για την άμεση ολοκλήρωση μιας σειράς «προαπαιτούμενων» μέτρων, προκειμένου να εγκριθεί η καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το επόμενο Γιούρογκρουπ. Στο επίκεντρο, επίσης, των συζητήσεων είναι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των ακινήτων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και η απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων. Μέτρα τα οποία, ωστόσο, είναι προσυμφωνημένα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και αναζητείται η τελική εκδοχή του χρόνου και του τρόπου της εφαρμογής τους.

Σε πρώτη φάση, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει πρόσθετα βάρη, ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων του Κοινοβουλίου, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 θα μπει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη 3 Δεκέμβρη. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκέμβρη και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Μέσω του προϋπολογισμού η κυβέρνηση προωθεί την επιβολή επιπλέον φόρων 2,48 δισ. ευρώ στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία και προχωρά σε περαιτέρω περικοπές των κοινωνικών παροχών κατά 3,14 δισ. ευρώ. Νέες δραστικές περικοπές προβλέπονται στα κονδύλια για συντάξεις, κοινωνικές παροχές (Υγεία, Παιδεία), μισθούς και τα επιδόματα των ανέργων.

Την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακίνητων, με τον οποίο μονιμοποιείται και διευρύνεται το χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία. «Η κατάθεσή του νομοσχεδίου θα γίνει το αργότερο έως τις 5 Δεκεμβρίου», ανέφεραν χτες κυβερνητικά στελέχη που σημείωναν ότι υπάρχουν ακόμα διαβουλεύσεις με την τρόικα προκειμένου να καταλήξουν από κοινού στο «τελικό σχέδιο νόμου».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, ετοιμάζει μέσα στο Γενάρη νομοθετικές παρεμβάσεις για την προώθηση διαρθρωτικών ανατροπών με «εργαλείο» την έκθεση του ΟΟΣΑ και στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Στόχος των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, είναι η απελευθέρωση της αγοράς με επιδίωξη την παραπέρα συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων. Ταυτόχρονα, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Προχωρά άμεσα σε χιλιάδες απολύσεις

Τις χιλιάδες απολύσεις που έρχονται στο αμέσως επόμενο διάστημα από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το πού θα γίνουν και πότε, σκιαγράφησε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM».

Οπως είπε, οι 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 θα προέλθουν από την ΕΡΤ, από υπαλλήλους που θα φύγουν για «πειθαρχικούς λόγους», από τις όποιες «περικοπές προσωπικού» από τις αμυντικές βιομηχανίες και από «στοχευμένες παρεμβάσεις» σε μικρά και μεσαία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Οι 11.000 απολύσεις του 2014 θα προέλθουν κατά ένα μέρος από τη «διαθεσιμότητα», από υπαλλήλους δηλαδή που δε θα «επανατοποθετηθούν», από την επιτάχυνση απονομής «πειθαρχικής δικαιοσύνης» και από τον «περιορισμό σε μέγεθος» Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ως απόρροια αξιολόγησης όλων των ΝΠΙΔ.

Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας» (σ.σ. τη ζήτησε η ίδια η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας) που προωθούν οι δημοτικές αρχές ώστε να μετακινηθούν υπάλληλοι από δήμους με τάχα «πλεονάζον προσωπικό» σε δήμους με κενά. Η κινητικότητα αυτή που διαφημίζεται ως δήθεν «εθελοντική», γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Υπάρχουν δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι όποιος δε δεχτεί μετακίνηση σε άλλο δήμο θα απολυθεί. Εργαζόμενοι ουσιαστικά θα εκβιαστούν να φύγουν, π.χ., από το Λεκανοπέδιο και να πάνε σε νησιωτικούς δήμους, ορεινούς, οπουδήποτε βρεθεί γι' αυτούς μια θέση, με όποια συνέπεια έχει αυτό στη ζωή των οικογενειών τους.

Επιπλέον, σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι όσες δημοτικές επιχειρήσεις με καθεστώς ΑΕ εμφανίσουν εντός 2014 τρίτη συνεχόμενη προβληματική χρήση, θα κλείσουν και οι συμβασιούχοι θα απολυθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ