Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Κινητοποίηση με αίτημα να έχουν θέρμανση στα σχολεία

Με μία μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Νάουσας, μαζί με τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους γονείς τους, χτες το πρωί, απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με τη θέρμανση των σχολείων.

Ο δήμος ανακοίνωσε ότι χτες θα έμεναν κλειστά όλα τα σχολεία εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου που υπάρχει τουλάχιστον σε τέσσερα (1 νηπιαγωγείο και 3 δημοτικά) καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Στο Δήμο Νάουσας λειτουργούν συνολικά 54 σχολεία, στα οποία φοιτούν 5.000 μαθητές. Το κονδύλι που διατίθεται από το υπουργείο Εσωτερικών είναι συνολικά 312.000 ευρώ. Σε κάθε σχολείο αντιστοιχούν περίπου 400 ευρώ το μήνα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών (θέρμανση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.). Ετσι οδηγούνται σε αδυναμία λειτουργίας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η τρίτη και η τέταρτη δόση έχουν εγκριθεί και ότι ο δήμος έχει λάβει 157.606 ευρώ από το τέλος Αυγούστου έως σήμερα. Επιπλέον, υπόσχεται ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία όλης της χώρας. Τέλος, αναφέρει πως «στο νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να παρέχουν στις σχολικές επιτροπές, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη λειτουργία των σχολείων, αγαθά κάθε είδους, απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης».

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων και του Συλλόγου Δασκάλων, που κήρυξε 2ωρη στάση, και παρά την προσπάθεια των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εμποδίσουν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή η κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος των μαθητών και ο δήμαρχος της πόλης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανόλης Γαλίτης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ημαθίας, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι η υποχρηματοδότηση είναι η αφορμή για να μπουν στα σχολεία οι επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι όλα όσα λείπουν από τα σχολεία, λείπουν με ευθύνη της πολιτείας, του κράτους και της αυτοδιοίκησης αφού δέχτηκε την αρμοδιότητα αυτή. Ζητάμε το πετρέλαιο να έρχεται δωρεάν αφού τα σχολεία είναι δημόσια. Να συντηρηθούν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και συνολικά τα κτίρια (στέγες και κουφώματα)...».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία, η οποία, με κεντρικό σύνθημα «Οχι άλλη κοροϊδία, δώστε πετρέλαιο για τα σχολεία», κατέληξε στο Δημαρχείο της Νάουσας.

  • Στο μεταξύ, κλειστά παρέμειναν χτες τα σχολεία και στη Φλώρινα, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Χτες το πρωί ο υδράργυρος έδειχνε -1 βαθμό Κελσίου στη Φλώρινα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ασφάλεια στα σχολεία παραμένει ζητούμενο(2022-12-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας(2017-12-02 00:00:00.0)
Δίωρο κλείσιμο των σχολείων(2011-12-10 00:00:00.0)
Δύο μέρες χωρίς θέρμανση(2011-02-05 00:00:00.0)
«Ούτε ένα ευρώ για τη θέρμανση»(2010-10-19 00:00:00.0)
Παγωμένη η Βόρεια Ελλάδα(1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ