Κυριακή 24 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μετράει τις πληγές της η Ρόδος

Μια μικρή απεικόνιση της κατάστασης στη Ρόδο από τη σφοδρή καταιγίδα
Μια μικρή απεικόνιση της κατάστασης στη Ρόδο από τη σφοδρή καταιγίδα
Δύο νεκρές γυναίκες, έναν αγνοούμενο και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Παρασκευής τη Ρόδο. Η καταιγίδα και τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, σε ένα νησί που οι καπιταλιστές μαζεύουν κάθε καλοκαίρι τεράστια ποσά από τον τουρισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα δύο νεκρούς, έναν αγνοούμενο, ενώ οι καταστροφές σ' όλο το νησί, και ειδικά στο νότιο τμήμα του, να είναι ακόμα ανυπολόγιστες. Η περιοχή της Ιαλυσού γέμισε νερά, λάσπες και άλλα φερτά υλικά και όπως έλεγαν οι κάτοικοι η κατάσταση ήταν τραγική. Ο Αρχάγγελος χτυπήθηκε και αυτός για άλλη μια φορά.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2011. Αλλά από τότε κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει στην περιοχή. Και αυτό καθώς δε δόθηκαν κονδύλια από το κράτος, προκειμένου να κατασκευαστούν τα έργα αυτά. Παράλληλα, η δημοτική αρχή αρκέστηκε στο να προσπαθεί να διαχειριστεί τους κουτσουρεμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τους οποίους επίσης έχουν περικόψει δραστικά οι κυβερνήσεις, χωρίς την παραμικρή ενέργεια διεκδίκησής τους, με αποτέλεσμα τα ποτάμια που περνούν από όλες τις πληγείσες περιοχές να μείνουν ακαθάριστα. Ολα όσα υπήρχαν μέσα σε αυτά, όπως ξύλα, σκουπίδια, καλάμια και άλλα αντικείμενα, μεταφέρθηκαν στους κεντρικούς δρόμους των περιοχών και προκάλεσαν το θάνατο των δύο ανθρώπων, και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και περιουσίες.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης είναι τεράστιες.

Ενέργειες διάσωσης και καταστροφές

Η Πυροσβεστική, που είχε τεθεί σε επιφυλακή από νωρίς προχτές το βράδυ, δέχτηκε πάνω από 290 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων. Τα συνεργεία του Σώματος, αποτελούμενα από 35 πυροσβέστες και 15 οχήματα, πραγματοποίησαν 20 απεγκλωβισμούς και διασώσεις και περισσότερες από 50 παροχές βοήθειας. Χτες το πρωί, επιχειρούσαν επίσης ένα ελικόπτερο «Super Puma» αλλά και 10 άτομα της ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο διασωστικό σκύλο που έφτασαν στο νησί. Οπως σημείωναν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, δεν μπορούσαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα καθώς η κακοκαιρία έπληττε και αυτές τις περιοχές, χωρίς όμως να υπάρχουν καταστροφές.

Στην Κρεμαστή, εγκλωβίστηκε στα νερά αυτοκίνητο με τρεις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου και επέστρεφαν στη Ρόδο κατά τις τέσσερις το απόγευμα. Στο όχημα επέβαιναν 50χρονος δάσκαλος αγγλικών, 27χρονη δασκάλα και ένας ακόμα δάσκαλος 30 χρόνων. Οταν προσπάθησαν να διασχίσουν το σημείο, κάποια στιγμή το όχημα άρχισε να παρασύρεται και τότε οι επιβάτες βγήκαν από το αυτοκίνητο. Ο 30χρονος πρόλαβε και πιάστηκε από ένα σημείο και κρατήθηκε εκεί μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του που επίσης βγήκαν από το αυτοκίνητο χάθηκαν από τα μάτια του. Ολα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο ίδιος μεταφέρθηκε σε σπίτι κατοίκου της Κρεμαστής. Εγιναν έρευνες στο ποτάμι για τον εντοπισμό των δύο εκπαιδευτικών. Με το πρώτο φως της μέρας οι έρευνες επεκτάθηκαν και στη θάλασσα όπου και εντοπίστηκε, στις 7.30 χτες το πρωί, η 27χρονη δασκάλα. Προχτές το βράδυ, είχε εντοπιστεί νεκρή μία γυναίκα, ηλικίας περίπου 40 ετών, στη γέφυρα Μαριτσών στην Ιαλυσό.

Οι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή, μετετράπησαν σε ποτάμια, ενώ τεράστια ήταν τα προβλήματα και στην πόλη της Ρόδου. Πολλές περιοχές στο νησί της Ρόδου βρίσκονταν χωρίς ρεύμα, εξαιτίας των κεραυνών που έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλές γραμμές, ενώ πολλά ήταν επίσης και τα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων που είχαν πλημμυρίσει. Το βράδυ είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο νότιο τμήμα του νησιού. Εντονη χαλαζόπτωση επίσης χτύπησε τις περιοχές Τρεις, Ιξιάς Ιαλυσού και Κρεμαστής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο νεκροταφείο της Ιαλυσού(2013-11-29 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένη η καταστροφή(2013-11-27 00:00:00.0)
Αμεση ανάγκη για βοήθεια στους κατοίκους και για αντιπλημμυρικά(2013-11-27 00:00:00.0)
Με ανθρώπινες ζωές πληρώνεται η υγειονομική γύμνια(2002-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ