Κυριακή 24 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
Με μεγάλα προβλήματα για τους μαθητές κυλά η σχολική χρονιά

Από την κινητοποίηση των μαθητών ΕΠΑΛ στις 31 Οκτώβρη
Από την κινητοποίηση των μαθητών ΕΠΑΛ στις 31 Οκτώβρη
Παιδιά λαϊκών οικογενειών στο σύνολό τους, οι μαθητές των ΕΠΑΛ βρίσκονται φέτος αντιμέτωποι με εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμά τους να φοιτήσουν και να ολοκληρώσουν την επαγγελματική εκπαίδευση.

Μπορεί ο νόμος για το νέο Λύκειο να προβλέπει πως κατά το σχολικό έτος 2013 - 2014 οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης των ημερήσιων ΕΠΑΛ, της Β΄, Γ' και Δ' τάξης των εσπερινών ΕΠΑΛ και της Β' τάξης των ΕΠΑΣ πως έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στο τομέα που είχαν επιλέξει από τον Ιούνη, πριν την κατάργηση δηλαδή των τομέων και των ειδικοτήτων. Η πραγματικότητα, όμως, την οποία αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα οι μαθητές των καταργημένων ειδικοτήτων είναι διαφορετική. Οπως προκύπτει από τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, μαθητών και άλλων φορέων, υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν έχουν παρακολουθήσει ούτε μία ώρα τα μαθήματα της ειδικότητας που επέλεξαν, στα οποία θα κληθούν να εξεταστούν πανελλαδικά και να πάρουν πτυχίο. Με ορατό, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των καθηγητών, τον κίνδυνο να χάσουν τη χρονιά τους.

Ταυτόχρονα, μοιράζονται τα προβλήματα των υπόλοιπων σχολείων τα οποία ασφυκτιούν κάτω από την πίεση της υποχρηματοδότησης, με άδεια τα ταμεία των σχολικών επιτροπών, τις συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων που γίνονται με βάση την αύξηση του προβλεπόμενου αριθμού ανά τμήμα, τη μεταφορά από και προς το σχολείο. Ειδικά το τελευταίο αφορά πολλούς μαθητές των ΕΠΑΛ οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία άλλων περιοχών από τον τόπο κατοικίας τους.

Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας υλοποιούσε την κατάργηση των ειδικοτήτων, σύμφωνα με στοιχεία του και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα παιδιά που ακολουθούν τους τομείς και τις ειδικότητες ήταν πάνω από 17.000. Μόνο στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ βρίσκονταν πάνω από 10.000 παιδιά. Οι ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής, Γραφικών Τεχνών αφορούν πάνω από 6.000 παιδιά.

Αμέτρητες οι χαμένες διδακτικές ώρες

Σήμερα, λίγο πριν μπει ο Δεκέμβρης, τα ΕΠΑΛ μετρούν εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες, κοντά στα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές τους.

-- Στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, οι μαθητές είναι από την αρχή της χρονιάς σε αναβρασμό καθώς η κατάργηση ειδικοτήτων και οι ειδικότητες έδιωξαν από το σχολείο 20 περίπου εκπαιδευτικούς. Σήμερα, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, η κατάσταση έχει οδηγήσει τους μαθητές δύο τμημάτων των καταργημένων ειδικοτήτων Ιατρικών Εργαστηρίων και Βρεφοκόμων να μεταγραφούν σε ΕΠΑΛ στο Χαλάνδρι. Οι υπόλοιποι κάνουν μάθημα με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, όχι μόνο των καταργημένων ειδικοτήτων. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει βάλει μπρος το υπουργείο για καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων, οι μαθητές δύο τμημάτων οδηγούνται σε άλλα σχολεία, κάτι που ήδη οδηγεί κάποιους από αυτούς -που είναι και εργαζόμενοι- να σκέφτονται αν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους όταν θα πρέπει να μετακινηθούν στους Αμπελόκηπους.

-- Από το 1ο ΕΠΑΛ Συκεών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου, λείπει καθηγητής για 12 ώρες σε ειδικότητα ιατρικών εργαστηρίων και καθηγητής Μηχανολογίας για 8 ώρες.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, το μήνα Νοέμβριο υπάρχουν πάνω από 20 κενά εκπαιδευτικών στις ειδικότητες που κατάργησαν και έχουν παραμείνει οι μαθητές της Γ' τάξης που θα δώσουν και πανελλήνιες. Τα παιδιά κάνουν 3 μέρες την βδομάδα μάθημα.

-- Ο Νοέμβρης για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αριδαίας μπήκε με τους 20 μαθητές του Τμήματος Βρεβονηπιοκομίας να μην έχουν καθηγητές ούτε για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

-- Στο ΕΠΑΛ και στην ΕΠΑΣ Σάμου, στο εσπερινό ΕΠΑΛ και στο ΕΠΑΛ Καρλοβάσου από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οι περισσότεροι από 75 μαθητές κάθε βδομάδα δε διδάσκονται 287 ώρες σε μαθήματα ειδικότητας.

-- Στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου οι μαθητές του τομέα Υγείας από τις 23 ώρες ειδικότητας διδάσκονται μόνο τις 8. Οι οκτώ αυτές ώρες καλύπτονται από έναν ωρομίσθιο.

-- Οι μαθητές του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας των ΕΠΑΛ Ηλείας, δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εξακολουθούν να μη διδάσκονται τα μαθήματα ειδικότητας. Υπάρχουν, σύμφωνα με καταγγελίες των εκπαιδευτικών, περιπτώσεις που βρέθηκαν να κάνουν μάθημα μέχρι τις 11 το πρωί και άλλες που κάνουν μάθημα δυο μέρες τη βδομάδα.

-- Τα κενά δεν εντοπίζονται μόνο στις ειδικότητες που έχουν καταργηθεί. Στο 1ο ΕΠΑΛ Αχαρνών, πέρα από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στις καταργημένες ειδικότητες, δεν γίνονται πλήρως τα μαθήματα και στην ειδικότητα Γεωπονίας.

-- Στο ΕΠΑΛ Ταύρου κάνουν μόνο τα μαθήματα που θα δώσουν στις πανελλαδικές, ενώ έχουν κενό 18 - 20 ώρες στις ιατρικές ειδικότητες και 4 - 6 ώρες στις ειδικότητες εφαρμοσμένων τεχνών στη Γ' Λυκείου.

-- Υποστελεχωμένα σε ειδικότητες είναι και τα ΕΠΑΛ του Πειραιά.

Η εικόνα είναι ανάλογη σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, από τις 22 Ιούλη, 1.992 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ βρίσκονται σε διαθεσιμότητα καθώς υλοποιείται η πολιτική που χτυπά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και αναπροσαρμόζει την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στις εφήμερες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Βέβαια, οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα χέρια και κινητοποιούνται πολύμορφα. Ηδη έχουν προχωρήσει σε κινήσεις συντονισμού στη βάση των κοινών τους προβλημάτων και αναγκών, διεκδικώντας να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, να ξανανοίξουν αυτές που έκλεισαν, να πάνε τώρα καθηγητές στα σχολεία, να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν και να μην απολυθεί κανείς. Οι μαθητές ζητούν κατάργηση του έτους μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τα αφεντικά και να γίνεται πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωρομίσθιοι για τις εξετάσεις των ΕΠΑΛ(2014-08-19 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας(2014-05-03 00:00:00.0)
Εκπαιδευτικοί με «μπλοκάκι» για τα κενά στα ΕΠΑΛ(2014-01-03 00:00:00.0)
Περισσότερα από 1.000 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία(2013-12-05 00:00:00.0)
Στο απροχώρητο η κατάσταση στα ΕΠΑΛ(2013-10-25 00:00:00.0)
Στην αβεβαιότητα παραμένουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ(2013-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ