Κυριακή 24 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ποδοσφαιρικά γήπεδα - χρυσοφόρες επενδύσεις

Η πώληση των κατοικιών που χτίστηκαν στο παλιό γήπεδο της Αρσεναλ, στο «Χάιμπουρι», πρόσφερε τεράστια κέρδη στους ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής εταιρείας
Η πώληση των κατοικιών που χτίστηκαν στο παλιό γήπεδο της Αρσεναλ, στο «Χάιμπουρι», πρόσφερε τεράστια κέρδη στους ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής εταιρείας
Αποτελεί διεθνή πραγματικότητα και εμπειρία, όποτε εμφανίζεται ένας νέος «επενδυτής» σε κάποια ποδοσφαιρική ομάδα να φέρνει και μεγαλεπήβολα σχέδια για κατασκευή ή ανακατασκευή του γηπέδου της ομάδας. Για την ακρίβεια, ακόμα και η αγοραπωλησία μιας ομάδας εξαρτάται από το εάν υπάρχουν επιχειρηματικές προοπτικές κερδοφορίας και όσον αφορά στο γήπεδο. Κύριος στόχος των επενδυτών είναι η εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση υποδομών που θα αποφέρει κέρδη. Πράγμα που συνδέεται και με άλλες επενδύσεις, όχι απαραίτητα αθλητικές.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια με ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων να προχωρούν σε συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την κατασκευή ποδοσφαιρικών γηπέδων σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία... Στην Αγγλία την έλευση επιχειρηματιών κυρίως από τη Ρωσία και την Ασία στο ήδη αλλαγμένο (και περισσότερο εμπορευματοποιημένο αγγλικό ποδόσφαιρο) για την αγορά συλλόγων ακολούθησε το βήμα παραπάνω στην προσπάθεια για κέρδος.

Με αφορμή το πραγματικό γεγονός της παλαιότητας των περισσοτέρων γηπέδων - ιδιαίτερα των λεγόμενων ιστορικών ομάδων - οι εμπλεκόμενοι επενδυτές βρήκαν τον τρόπο για ένα νέο... λαμπρό πεδίο επιχειρηματικής δράσης, που ξεπερνούσε τους παραδοσιακούς τομείς (εμπορική εκμετάλλευση του συλλόγου, τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, διαφημίσεις κτλ).

ΓΗΠΕΔΟ ΑΡΣΕΝΑΛ: Λεφτά από παντού....

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση μέχρι σήμερα αποτελεί το παράδειγμα της Αρσεναλ, η οποία όχι μόνο έχτισε καινούργιο γήπεδο αλλά είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται βάσει ενός εξίσου κερδοφόρου σχεδίου αξιοποίησης του χώρου όπου βρισκόταν το παλιό «Χάιμπουρι». Ετσι, υλοποιήθηκε ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο σε έκταση του παλιού γηπέδου της ομάδας από την εταιρεία «Αρσεναλ Holding» (θυγατρική της ποδοσφαιρικής ομάδας με αρμοδιότητα τις κατασκευές). Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή 400 σύγχρονων διαμερισμάτων, γραφείων και μια πλατεία με κήπους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, από την πώληση των μισών και μόνο διαμερισμάτων και γραφείων, τα κέρδη άγγιξαν τα 90 εκατομμύρια λίρες, ενώ από την πώληση περίπου του 80% εξ αυτών, τα κέρδη έφτασαν στα 172,4 εκατ. στερλίνες. Ο ίδιος ο σύλλογος πριν τρία χρόνια με ανακοίνωση αποκάλυπτε την εκτίναξη των κερδών αναφέροντας ότι αυτά σημείωσαν αύξηση 37%, κάτι που μεταφραζόταν σε 45,5 εκατ. στερλίνες. Μπίζνες με ουρά...

ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΤΕΝΑΜ: Θέλει και το ράγκμπι

Μετά από δυο αποτυχημένες περιπτώσεις η άλλη ομάδα του Λονδίνου, η Τότεναμ, φέρεται να είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στην κατασκευή νέου γηπέδου. Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, από δημοσιεύματα της «Daily Mail», αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι της ομάδας... προσέχουν για να έχουν και κινήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα. Και αυτό γιατί η διοίκηση του συλλόγου σκοπεύει να διαχειρίζεται το γήπεδο από κοινού με μία λονδρέζικη ομάδα του ράγκμπι, αλλά ίσως αυτό να προκαλέσει αντιδράσεις από την αγγλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η τελευταία, ως διαχειρίστρια του σταδίου «Γουέμπλεϊ», είναι αυτή που έχει λόγο στη διεξαγωγή αγώνων ράγκμπι αφού πολλοί διεξάγονται στο συγκεκριμένο στάδιο. Η Τότεναμ, όπως αναφέρει η «Daily Mail», απευθύνθηκε στην εταιρεία «Populous», η οποία είχε σχεδιάσει το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και το «Emirates», με στόχο τη δημιουργία ενός γηπέδου με κυλιόμενο αγωνιστικό χώρο, ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί και η ομάδα ράγκμπι.

ΓΗΠΕΔΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Εξωση στους κατοίκους

Μετά από μια σχεδόν 12ετία... ταλαιπωρίας και σχέδια επί σχεδίων οι υπεύθυνοι της Λίβερπουλ εγκατέλειψαν την ιδέα της κατασκευής καινούργιου γηπέδου και κατέληξαν στην ανακατασκευή του ήδη υπάρχοντος, του περίφημου «Ανφιλντ». Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν καθοριστική τροπή και το εγχείρημα δείχνει να μπαίνει στην τελική ευθεία. Τη χαρά των επιχειρηματιών της ομάδας σίγουρα δεν μπορούν να μοιραστούν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγους μήνες, στην ουσία οδηγούνται σε άτακτη φυγή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Guardian» η δημοτική αρχή της πόλης απείλησε τους κατοίκους με αναγκαστική απαλλοτρίωση εάν δεν έφευγαν. Κάποιοι έφυγαν, ωστόσο άλλοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μη αποδεχόμενοι και τις χαμηλές προσφορές του δήμου ως αποζημίωση για να βρουν άλλο σπίτι. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που δε θέλουν να γίνουν θύματα στα επιχειρηματικά σχέδια των Αμερικανών ιδιοκτητών της ομάδας.

ΓΗΠΕΔΟ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Τα σχέδια της Βαλένθια για το νέο γήπεδό της περιελάμβαναν πλάνα για χωρητικότητας 75.100 θεατών στάδιο. Οι εργασίες άρχισαν το 2007, θα κρατούσαν 2 χρόνια, αλλά με χρέη που άγγιζαν τα 600.000.000 ευρώ, ο σύλλογος αναγκάστηκε να τις διακόψει. Ο σύλλογος βρέθηκε προ του φάσματος της καταστροφής, μέχρι οι διαπραγματεύσεις με τον ισπανικό τραπεζικό κολοσσό «Bankia» καταλήξουν σε συμφωνία για αποπληρωμή μεγάλου μέρους των χρεών και σε αντάλλαγμα την παραχώρηση του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το παλιό «Μεστάγια». Οι εργασίες άρχισαν ξανά και το κόστος φτάνει τα 300.000.000 ευρώ. Το νέο γήπεδο αναμένεται να είναι έτοιμο για τη σεζόν 2014-2015.

ΓΗΠΕΔΟ ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Εχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, το αρχαιότερο γήπεδο στην Primera Division δεν μπορούσε να στεγάσει τους πολυάριθμους φίλους της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Το πρότζεκτ για νέο γήπεδο εγκρίθηκε το 2006 και η κατασκευή άρχισε τον Ιούνη του 2010. Το νέο γήπεδο θα μοιραζόταν μία... εξέδρα με το παλιό. Το κόστος φτάνει τα 218.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται από την κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, δημοτικές και περιφερειακές αρχές του Μπιλμπάο, το ταμιευτήριο «Bilbao Bizkaia Kutxa» και κατά ένα ποσοστό από το σύλλογο. Το γήπεδο έχει παραδοθεί. Οταν ολοκληρωθεί πλήρως, το 2015, θα περιλαμβάνει 53.332 θέσεις, πάρκινγκ 277 θέσεων για ΙΧ και 97 για πούλμαν και 5.434 τετραγωνικά μέτρα εμπορικούς χώρους.


Μπ. Τσ. - Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ