Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Τοξικές «χωματερές» που σκοτώνουν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τουλάχιστον 200.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε επικίνδυνα τοξικά απόβλητα επισημαίνει έκθεση του Ινστιτούτου Μπλάκσμιθ που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν από 3.000 περιοχές σε πάνω από 50 χώρες.

Σε αυτήν σημειώνονται οι σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία που ελλοχεύει η ρίψη τοξικών αποβλήτων κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες με πρώτη στη μαύρη λίστα την περίπτωση της χωματερής τοξικών Αγκμπόμπλοσι στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γκάνας, Ακκρα, όπου συσσωρεύονται τόνοι παλιών ηλεκτρονικών συσκευών δίχως κανένα μέτρο ασφαλείας για τους πάνω από 220.000 ανθρώπους που ζουν σε παρακείμενες περιοχές. Η Γκάνα εισάγει ετησίως περίπου 215.000 τόνους χρησιμοποιημένων ηλεκτρονικών συσκευών από τη δυτική Ευρώπη και άλλους 129.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων και στη μελέτη του ιδρύματος Μπλάκσμιθ εκτιμάται μάλιστα πως οι εισαγωγές ηλεκτρονικών τοξικών αποβλήτων στη συγκεκριμένη χώρα θα διπλασιαστούν έως το 2020.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιοχές η μόλυνση και η βλάβη που προκαλείται στο περιβάλλον από τη ρίψη τοξικών αποβλήτων είναι τόσο μεγάλη που συχνά δεν υπάρχει άλλη λύση από τη μετακίνηση πληθυσμών και «σφράγισμα» των προβλΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--ηματικών περιοχών. Υπάρχει, ωστόσο, ξεχωριστή αναφορά στην περίπτωση της Ινδίας, η οποία εκτιμάται πως έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της τοξικής ρύπανσης.

Πέρα από την εναπόθεση στο περιβάλλον των τοξικών υλικών ένα επιπρόσθετο ζήτημα είναι η λεγόμενη «αποσυναρμολόγηση» και η καύση για να αποσπαστούν μέταλλα, μια δραστηριότητα που γίνεται από φτωχούς ανθρώπους και παιδιά, για να βγάλουν ένα μεροκάματο, με τραγικές επιπτώσεις για την υγεία τους.

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει ότι το 23% των θανάτων που σημειώνονται σε αναπτυσσόμενες χώρες οφείλονται σε παράγοντες του περιβάλλοντος όπως η ρύπανση από αστικά, τοξικά, βιομηχανικά και άλλα απόβλητα, καθώς και από ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με αυτές τις αιτίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ