Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ
Πιστή αντιγραφή αντιδραστικών συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πρόταση νόμου για τη «Χρηματοδότηση, διαφάνεια και ισότητα ευκαιριών στην πολιτική δράση» κατέθεσε χτες η ΔΗΜΑΡ, στο όνομα «της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής και της αυτονομίας της πολιτικής». Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ παράλληλα αναπαράγει αποπροσανατολιστικές απόψεις ότι για την κρίση και τα δεινά του λαού ευθύνονται η διαπλοκή, οι συναλλαγές κάτω απ' το τραπέζι και το κοστοβόρο πολιτικό σύστημα. Συμβάλλει στην προσπάθεια εξωραϊσμού του ρόλου του αστικού πολιτικού συστήματος και υπηρετεί το στόχο για φίμωση κομμάτων, όπως του ΚΚΕ, που αντιπαλεύουν το σύστημα.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει μεταξύ άλλων: Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης -τακτικής και εκλογικής- κατά 25%, σύνδεση του συνολικού ύψους της τακτικής χρηματοδότησης με το δημόσιο έλλειμμα (όσο αυτό υπερβαίνει το 3%, να μειώνεται ετησίως κατά 0,05ο/οο). Μεταβολή των προβλεπόμενων ποσοστών για την κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης στο όνομα της «ενίσχυσης μικρότερων σχημάτων, της ισότητας των ευκαιριών για την ενθάρρυνση νεοπαγών σχημάτων». Η καταβολή του 25% της τακτικής χρηματοδότησης να εξαρτάται απ' την είσπραξη ιδιωτικών ενισχύσεων ιδίου ύψους. Υποχρεωτική συναλλαγή των πολιτικών κομμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Διάθεση των στοιχείων στο κοινό, δημοσιογράφους κ.λπ. με υποχρεωτική ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα που υποχρεωτικά θα διατηρεί.

Η πρόταση περιλαμβάνει μέχρι και άρθρα για απαγόρευση της αφισοκόλλησης ή της ανάρτησης πανό, παρά μόνο σε αυστηρά οριοθετημένους χώρους.

Ακόμα προβλέπει τα εξής: Υποβολή παραστατικών προεκλογικών δαπανών για την είσπραξη της εκλογικής χρηματοδότησης. Δυνατότητα ενίσχυσης σε είδος με χρηματική της αποτίμηση από την Επιτροπή Ελέγχου. Απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού. Εξατομίκευση της ευθύνης για τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων, υποχρέωση διατήρησης πιστοποιημένου λογιστηρίου, τήρηση θεωρημένων βιβλίων στα οποία θα καταχωρούνται όλα τα έσοδα. Τήρηση ειδικών βιβλίων δωρητών όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία ταυτότητας όσων εισφέρουν οποιοδήποτε ποσό ή άλλη παροχή. Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε βουλευτές και τρίτους για παραβιάσεις καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας των αιρετών.

Παράλληλα, την ίδια ώρα που μιλά περί «αυτονομίας της πολιτικής» και «ισότητας ευκαιριών» των κομμάτων, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο τις πραγματικές στοχεύσεις της σημειώνοντας ότι: «Εν όψει της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, αυξάνεται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ιδιωτικής χρηματοδότησης από το αυτό πρόσωπο σε 20.000 ευρώ. Για τον ίδιο λόγο, προτείνεται και η δυνατότητα ενίσχυσης από εταιρείες και άλλα ΝΠΙΔ, υπό τον όρο της γνωστοποίησης της ενίσχυσης στην Επιτροπή Ελέγχου».

Επιχειρείται, δηλαδή, νομιμοποίηση της σχέσης που αντικειμενικά αναπτύσσεται ανάμεσα στην αστική τάξη και τα κόμματα που την εκπροσωπούν πολιτικά και η οποία αποτελεί τη μήτρα των συναλλαγών κάτω απ' το τραπέζι. Είναι προφανές το ποια κόμματα θα ενισχύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως και οι λόγοι για τους οποίους θα το κάνουν. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η δημοσιοποίηση της ενίσχυσης των κομμάτων του συστήματος από εταιρείες θα καταργήσει τη «διαπλοκή»; Αφού τα συμφέροντά τους υπηρετούν με την πολιτική τους και μάλιστα και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ξεχωριστών μερίδων του κεφαλαίου όταν αυτό χρειάζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λαγός» αντιδραστικών σχεδιασμών(2013-12-01 00:00:00.0)
Φύλλο συκής στο σάπιο σύστημα(2011-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ