Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός κουρνιαχτός για το χαράτσι

Μπόλικος κουρνιαχτός έχει σηκωθεί τις τελευταίες μέρες, γύρω από τις δήθεν «αλλαγές» στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων». Βροχή πέφτουν και οι διάφορες «εποικοδομητικές προτάσεις», οι οποίες διατυπώνονται από παράγοντες της συγκυβέρνησης, από βουλευτές των κομμάτων που τη στηρίζουν, από τους κάθε είδους διαχειριστές της πολιτικής που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία. Οι προτεινόμενες «εναλλακτικές» λύσεις, όχι μόνο δεν ανακουφίζουν το λαό αλλά είναι επικίνδυνες για τις ανάγκες του.

Επί της ουσίας, το νέο μόνιμο χαράτσι έρχεται να επεκτείνει το σημερινό ...«έκτακτο» φόρο, να ενισχύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση αγροτικών εκτάσεων και μικρής περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι προκειμένου να διασφαλίσουν την «εισπραξιμότητα» του νέου φόρου, απαγορεύουν κάθε μεταβίβαση λαϊκής στέγης και εδαφικών εκτάσεων (αγοραπωλησία, κληρονομιά, γονική παροχή). Επίσης, έχουν προβλέψει τη δυνατότητα πώλησης ακινήτου σε τρίτο, με την προϋπόθεση ότι αυτός με τη σειρά του θα αναλάβει την εξυπηρέτηση του χρέους στην Εφορία. Ετσι αυτός ο φόρος, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη αβάσταχτη φορολογία των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, ουσιαστικά θα σπρώξει στην πώληση της μικρής ακίνητης περιουσίας και στη συγκέντρωση της γης σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η «συζήτηση» που αφορά στη μοιρασιά της επιβάρυνσης, όπως ανάμεσα στις αγροτικές εκτάσεις και στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, εκδηλώνεται ταυτόχρονα και παράλληλα με την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου. Ετσι, για παράδειγμα, ακόμη και η παραμικρή «υποχώρηση» στα προβλεπόμενα χαράτσια για τα αγροτεμάχια και τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, ισοδυναμεί με νέες ανατιμήσεις πάνω στη λαϊκή στέγη για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Αλλωστε, το ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών λέγοντας ότι όλες οι προτάσεις μπορεί και να γίνουν αποδεκτές, αλλά με την προϋπόθεση να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες», δηλαδή να προβλέπουν χαράτσια ισοδύναμης απόδοσης. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στα «στρατηγικά αδιέξοδα» της κυβέρνησης, την οποία και κατηγορεί ως «ανήμπορη να ψελλίσει έστω την οποιαδήποτε εναλλακτική λύση».

Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο όρος «ενιαίος φόρος ακινήτων», αφού το μόνο που «ενσωματώνει», δηλαδή καταργεί, διασπείροντας το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι ο φόρος πάνω στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την προσωπική ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πλέον, οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές. Αλλά το κεντρικό στοιχείο, το οποίο σκόπιμα αποκρύβεται κάτω από γενικόλογα συνθήματα για τη φορολόγηση των πλουσίων, τα οποία πλασάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το γεγονός ότι οι μεγάλοι ευνοημένοι είναι τα μονοπώλια, επιχειρηματικοί όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις. Σήμερα κανείς από αυτούς δε φορολογείται στη βάση της συνολικής ακίνητης περιουσίας που κατέχει, χώρια βέβαια τις άλλες τρανταχτές εξαιρέσεις, ελαφρύνσεις, κρατικές επιδοτήσεις από «επενδυτικούς» νόμους και τα άλλα προνόμια του κεφαλαίου.

Από τη δική του πλευρά το ΚΚΕ απαιτεί και παλεύει για την άμεση κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα και την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων που ματώνουν τις λαϊκές οικογένειες, για να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη ακίνητη περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ