Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες στα σχολεία

Συγκέντρωση την Τετάρτη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει 1,5 και πλέον μήνα και χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται εξαιτίας των κενών που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς. Κι αυτό παρά τις αντιδραστικές, αντιπαιδαγωγικές κατευθύνσεις για αύξηση του αριθμού των παιδιών στην τάξη (28άρια και 30άρια τμήματα), τις συμπτύξεις τμημάτων, το κλείσιμο σχολείων.

Τα παραπάνω δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αλλά και στις λαϊκές οικογένειες, καθώς οι ελλείψεις εκπαιδευτικών επηρεάζουν και το ωράριο, δηλαδή το σχόλασμα των μαθητών. Παράλληλα, οι μαθητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ είναι στον αέρα, μην ξέροντας αν θα πάρουν απολυτήριο, αν θα πάρουν πτυχίο ειδικότητας, αν θα καταφέρουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αφού δεν έχουν πάει στα σχολεία εκπαιδευτικοί από τις ειδικότητες που καταργήθηκαν.

Πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και κινητοποιούνται, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων, ενώ οι απαντήσεις των στελεχών εκπαίδευσης είναι προκλητικές, καθώς ζητούν από τους διευθυντές να λειτουργήσουν τα σχολεία... όπως - όπως!

Λείπουν 21 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων από τα Δημοτικά του Περιστερίου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε την Πέμπτη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Περιστερίου στη Γ΄ Διεύθυνση ΠΕ, με αίτημα την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών.

Οι εκπαιδευτικοί ενδεικτικά αναφέρουν ότι από 8 δημοτικά σχολεία του Περιστερίου λείπουν 21 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, γυμναστικής, μουσικής και θεατρικής αγωγής) που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Ενιαίου Αναλυτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ). Παράλληλα, υπολειτουργούν τα ολοήμερα στο 11ο και 12ο Δημοτικά, λείπει ειδικό βοηθητικό προσωπικό στο 13ο Δημοτικό, δε λειτουργούν τα τμήματα ένταξης στο 30ό και 45ο Δημοτικά Σχολεία ενώ στο 4ο Δημοτικό, τα κενά μεταφράζονται σε 63 ώρες στην πρωινή ζώνη. Αποκορύφωμα αποτελεί το γεγονός ότι το μοναδικό ειδικό νηπιαγωγείο στο Περιστέρι, δεν έχει ανοίξει επειδή δεν υπάρχει νηπιαγωγός, ενώ ένας δάσκαλος λείπει και στο ειδικό δημοτικό.

Λειτουργήστε όπως - όπως, λένε τα στελέχη εκπαίδευσης

Κι ενώ οι ελλείψεις στα σχολεία βοούν, η κυβέρνηση διαμηνύει διά των στελεχών εκπαίδευσης ότι... δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά!

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των διευθυντών δημοτικών σχολείων της Β΄ Αθήνας και σχολικών συμβούλων με τον Διευθυντή Διεύθυνσης της Β΄ Αθήνας και τον Περιφερειάρχη (όπως τα μεταφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης»): Λειτουργήστε τα σχολεία όπως μπορείτε χωρίς άλλο προσωπικό. Υπάρχουν πολλά κενά αλλά δε θα καλυφθούν γιατί οι δεξαμενές στέρεψαν! Αν μπορείτε λειτουργήστε τα με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), αν όχι λειτουργήστε τα όπως το παλιό σύστημα ή μεικτό. Ανά τρία - τέσσερα σχολεία, κάντε μετακινήσεις εκπαιδευτικών ώστε τουλάχιστον το ένα να είναι ΕΑΕΠ και τα άλλα να μην είναι...

«Πιστεύουμε ότι με φοβέρες, με απειλές και εκβιασμούς, επιδιώκουν να πιέσουν ώστε οι Διευθυντές "να βάλουν πλάτη" για το πέρασμα αυτής της άθλιας πολιτικής στα σχολεία. Που θα στηρίζεται (όπως είπαν) σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση των μαθητών στα τμήματα κλπ. Σκλάβοι και κωπηλάτες στη "γαλέρα" που ετοιμάζουν δε θα είναι μόνο οι δάσκαλοι, αλλά και οι Διευθυντές, που "δεν έχουν Σαββατοκύριακο", "δεν έχουν ωράριο", "εργασία μέχρι και 17 ώρες τη μέρα" όπως είπαν», σχολιάζει ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης» στην ανακοίνωσή του για τη συνάντηση και καλεί τους διευθυντές των σχολείων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση με τη μεριά των μαθητών, των συναδέλφων, του λαού. Να μην υπηρετήσουν άλλο τα τσιράκια της ΕΕ και της τρόικας. Είμαστε παιδαγωγοί κι όχι "μπακάληδες" σαν τους προϊσταμένους μας. Με τα ψέματα σχολείο δε λειτουργεί».

Με στόχο να μπει φρένο σ' αυτήν την κατάσταση, ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης» δίνει αγωνιστικό ραντεβού (στο πλαίσιο και της απεργίας) την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 8.30 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

Στην ίδια συγκέντρωση την Τετάρτη καλεί και ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» που καταγγέλλει ότι η Διοίκηση προσπαθεί να καλύψει τα κενά με συγχωνεύσεις τμημάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Οπως λέει, ο Σύλλογος μετά τις συμπτύξεις τμημάτων στα νηπιαγωγεία Αγ. Στεφάνου και Κρυονερίου, τώρα φέρνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία των Αγ. Αποστόλων, της Μαλακάσας και Βαρυμπόμπης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ