Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαίζει το λαό, προωθεί νέα λεηλασία στο λαϊκό εισόδημα

Συνεχίζεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης το σίριαλ με τις «διαφωνίες» των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαρρέουν ότι θα υπάρξουν οι «απαραίτητες βελτιώσεις» στο φόρο ακινήτων ώστε «να διευρυνθεί η φορολογική βάση», ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι θα γίνουν «μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο» για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2014 από τη λεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών.

Στην εκστρατεία αποπροσανατολισμού του λαού πρωτοστατούν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες με έντονο το αγροτικό στοιχείο προτείνουν να διατηρηθεί το χαράτσι που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το 2014, ώστε να είναι χαμηλότερη η επιβάρυνση των αγροτεμαχίων. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τάσσονται υπέρ του «χαρατσώματος» των λαϊκών νοικοκυριών. Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου με απόφαση του πρωθυπουργού μετατέθηκε για το τέλος της επόμενης βδομάδας, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη «φόρμουλα» για την επιβολή των φόρων.

Παράλληλα, σκηνικό εκβιασμού των λαϊκών στρωμάτων στήνουν για μια ακόμα φορά κυβέρνηση και τρόικα με στόχο την υποταγή τους στην επιβολή των νέων βάρβαρων προαποφασισμένων μέτρων.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής τους συνάντησης οι Αντ. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος ζήτησαν από τους αρμόδιους υπουργούς την επίσπευση των ρυθμών στην προώθηση των προαπαιτούμενων αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διέψευσε τα σενάρια για αναβολή της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, που κυκλοφόρησαν από διεθνή μέσα. Ωστόσο, αποφεύγουν να σχολιάσουν τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που κάνουν λόγο για την «ανάγκη» λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, αποδεικνύοντας ότι η νέα αντιλαϊκή καταιγίδα βρίσκεται προ των πυλών.

Τα αντικρουόμενα δημοσιεύματα για την έλευση ή μη της τρόικας συνεχίστηκαν και χτες στον ευρωπαϊκό Τύπο. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σε δημοσιεύματά του υποστήριξε ότι «η επίσκεψη της τρόικας είναι αβέβαιη» και σημείωνε ότι «πληθαίνουν οι συγκρούσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών της». Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», υποστηρίζει ότι θα αναβληθεί η επίσκεψη εξαιτίας «της συνεχιζόμενης διαμάχης για τον προϋπολογισμό με την ελληνική κυβέρνηση».

Από την πλευρά της, η «Deutsche Welle», που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων στελεχών, αναφέρει ότι «οι ελεγκτές της τρόικας θα έρθουν στην Ελλάδα στις 5 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Ελληνα ομόλογό τους, Γιάννη Στουρνάρα».

  • Στην Αλβανία θα βρεθεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλιας, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 5 Νοέμβρη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη γειτονική χώρα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ