Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Παραλίγο να εκραγεί επισκευαζόμενο πλοίο

Εργολάβος της ομάδας που «συνεργάζεται» με τους χρυσαυγίτες, έβαλε τα συνεργεία να δουλεύουν με φλόγα σε σωληνώσεις γεμάτες αέριο!

Το «FRIENDSHIP GAS» στις φλόγες. Στα αμπάρια του, το 2008, βρήκαν το θάνατο οκτώ εργάτες
Το «FRIENDSHIP GAS» στις φλόγες. Στα αμπάρια του, το 2008, βρήκαν το θάνατο οκτώ εργάτες
Στο αεράδικο πλοίο «ΒΕΡΟΝΙΚΗ III», που επισκευάζεται στο ναυπηγείο ΠΑΠΙΛΑ της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μεγαλοεργολάβος της γνωστής ομάδας των εργοδοτών της Ζώνης και του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), που είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τη Χρυσή Αυγή, είχε αναγκάσει το συνεργείο του να κάνει χρήση φλόγας στις σωληνώσεις του πλοίου, ενώ αυτές ήταν «φουλ» στο αέριο!

Το γεγονός ότι το πλοίο δεν ανατινάχτηκε, για να σκοτώσει τους 20 περίπου μεταλλεργάτες των άλλων τεσσάρων συνεργείων που δούλευαν εκεί και τους ναυτεργάτες του πληρώματος, οφείλεται (πέρα από τον παράγοντα τύχη) στην παρέμβαση χτες το πρωί της μεικτής πενταμελούς Επιτροπής για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία.

Μόλις τα μέλη της Επιτροπής εντόπισαν ότι γινόταν χρήση φλόγας στις σωληνώσεις, χωρίς να υπάρχει πιστοποιητικό «gaz free» (απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια), που σημαίνει παραβίαση ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας, έδωσαν εντολή για παύση εργασιών. Από την Επιτροπή επιβλήθηκε πρόστιμο στον εργολάβο και οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Περάματος. Ωστόσο, ενώ με βάση ακόμα και αυτή τη νομοθεσία, που είναι κομμένη στα μέτρα του κεφαλαίου, ο εργολάβος θα έπρεπε να έχει συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος και να ξεκινήσει διαδικασία προανάκρισης! Δηλαδή, «ζήσε Μάη μου»!..

Ο εργολάβος αφέθηκε ελεύθερος, όταν τα μεγαλύτερα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν καταγραφεί σε βάρος των εργατών της Ζώνης, όπως η έκρηξη το 1987 στο δεξαμενόπλοιο «ΑΝΑΓΚΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ», έχουν γίνει από χρήση φλόγας σε «γκαζωμένες» σωληνώσεις!

Οι πενταμελείς Επιτροπές είναι κατάκτηση των σωματείων της Ζώνης, επιφορτισμένες με το καθήκον του ελέγχου στα επισκευαζόμενα πλοία για το αν πληρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Στη σύνθεσή τους συμμετέχουν και εκπρόσωποι του σωματείου και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γλιτώσει εργαζόμενους από του Χάρου τα δόντια.

Το περιστατικό που καταγράφηκε χτες στη Ζώνη, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι μεγαλοεργολάβοι, όταν στρατολογούσαν τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής για να «βγάλουν από τη μέση» τα ταξικά συνδικάτα, αυτό ακριβώς επιδίωκαν: Να μετατρέψουν τη Ζώνη σε κρεματόριο, με εργάτες - αναλώσιμο υλικό, που θα δουλεύουν σε καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί αντικειμενικά και η ταξική Δικαιοσύνη, που δυο 24ωρα πριν το περιστατικό στο «ΒΕΡΟΝΙΚΗ ΙΙΙ», καταδίκασε σε 5μηνη φυλάκιση δύο στελέχη των ταξικών συνδικάτων, επειδή πρωτοστάτησαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν το καλοκαίρι του 2008 τα σωματεία στο ΒΙΠΑΣ, όπου έχουν τις επιχειρήσεις τους οι εργολάβοι της Ζώνης, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δουλειά με δικαιώματα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Από το καλοκαίρι του 2008 οι εργολάβοι έχουν ανοίξει βιομηχανία μηνύσεων σε βάρος των ταξικών συνδικάτων. Μάλιστα, ο εργολάβος που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή δεκάδων εργατών και συνεχίζει με εντολή του εισαγγελέα να κυκλοφορεί ανενόχλητος, είναι από τους πρωτεργάτες στο μπαράζ των συνδικαλιστικών διώξεων. Τη δικαστική απόφαση σε βάρος των δύο συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων της Ζώνης, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων στα Εργοστάσια Ελαιουργοσαπονοποιίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org