Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Διαμαρτυρία στην Κομισιόν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Παρέμβαση χτες από τον Μπ. Αγγουράκη και συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων

Οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου σαπίζουν, όπως έγινε με μια από τις δεξαμενές που κόντεψε να βουλιάξει πριν από λίγες μέρες
Οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου σαπίζουν, όπως έγινε με μια από τις δεξαμενές που κόντεψε να βουλιάξει πριν από λίγες μέρες
O ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και οι συνδικαλιστές στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Ι. Βλάχος, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Νήσων και Π. Αναστασιάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Τρίαινα» και του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Νήσων, συναντήθηκαν χτες με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, στην οποία εξέθεσαν τις θέσεις του ταξικού κινήματος για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και ειδικότερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί μεθοδευμένα σε δραστική συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Επισήμαναν ότι οι 1.100 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων παραμένουν 19 μήνες απλήρωτοι και ότι το ναυπηγείο έχει σταματήσει οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα, ενώ δεν έχει λήξει ακόμα το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.

Πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για επαναλειτουργία των Ναυπηγείων με όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, να μη γίνει καμία απόλυση, να εξοφληθούν άμεσα οι δεδουλευμένοι μισθοί και να εφαρμοστούν οι κλαδικές συμβάσεις για όλους. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, G. Jan Koopman, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και υπεύθυνος για τις κρατικές ενισχύσεις, στην τοποθέτησή του απέδωσε τη συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας των Ναυπηγείων στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό και στις συνέπειες της ενιαίας καπιταλιστικής αγοράς.

Κάλεσε προκλητικά τους εργαζόμενους, αντί για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους, «να διοχετεύσουν την ενέργειά τους» στην εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2010, μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ελληνικής κυβέρνησης και ιδιοκτησίας της εταιρείας ABU DHABIMAR - TYSSEN KRUPP των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Με τη συμφωνία αυτή, με αφορμή τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στα μονοπώλια - ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων, μετακυλίεται το κόστος στις πλάτες των εργαζόμενων, καθώς προβλέπει το ουσιαστικό κλείσιμο των ναυπηγείων με την απαγόρευση της εμπορικής τους δραστηριότητας για 15 χρόνια και τη συρρίκνωση της παραγωγής μόνο για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.

  • Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζουν για σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ