Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μέτρα στο όνομα των «δημοσιονομικών κενών»

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέα μέτρα, προαναγγέλλεται μέσα από τη συζήτηση και τα παζάρια συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών κέντρων γύρω από το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» για το 2014.

Δεν μπορούμε να λέμε «κανένα μέτρο» δηλώνει και ανοιχτά πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ χτες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία η κυβέρνηση να αναγνωρίσει πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστεί με την τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προγράμματος», σημειώνοντας ότι το ζήτημα των «κενών» θα μπορούσε να συζητηθεί το Δεκέμβρη και αφού προηγηθεί η αξιολόγηση από τα κλιμάκια της τρόικας.

Με βάση τους τωρινούς υπολογισμούς της συγκυβέρνησης το «δημοσιονομικό κενό» διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ για το 2014, ενώ φτάνει σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, κατά την «εκτίμηση» που διοχετεύουν τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, τα οποία προγραμματίζουν την επάνοδο στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοέμβρη.

Ηδη αρχίζει η «επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής, η εξέταση «εναλλακτικών σεναρίων» και «σκέψεων» που αφορούν σε νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, σε κατηγορίες ειδικών φόρων κατανάλωσης, όπως στα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά, κατεύθυνση που ήδη έχει συμφωνηθεί αλλά που στο μεταξύ αντισταθμίστηκε από άλλα «ισοδύναμα μέτρα».

Στα αντιλαϊκά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:

-- Το νομοσχέδιο για το «ενιαίο τέλος ακινήτων», που θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2014.

-- Το σχέδιο για τις αναδιαρθρώσεις και απολύσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία.

-- Οι διαθεσιμότητες δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μισές αλήθειες

Εν τω μεταξύ, «αλλαγές» χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα προωθεί η συγκυβέρνηση στον προωθούμενο «ενιαίο φόρο ακινήτων». Σύμφωνα με χτεσινές «διευκρινίσεις» από το υπουργείο Οικονομικών, οι «αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.) δεν πρόκειται να φορολογηθούν». Στην πραγματικότητα βέβαια οι εν λόγω εδαφικές εκτάσεις θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που προβλέπονται για τις αδόμητες γεωργικές εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ