Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΛΑΒΡΟΦ - ΕΤΙΝΓΚΕΡ
Οξύνεται η διαπάλη για την ενέργεια

Οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται στην ατζέντα της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ στην Ελλάδα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια των ρωσικών εταιρειών να εξαγοράσουν το 2012 τις εταιρείες ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, το ρωσικό ενδιαφέρον για εξαγορά ελληνικών ενεργειακών εταιρειών επανακάμπτει, εν μέσω οξυνόμενης διαπάλης για τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας. Ο ενεργειακός γίγαντας «Gazprom» έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ενώ οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι θέλουν να εξαγοράσουν τον προς πώληση ΟΣΕ. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης και τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα.

Προς το τέλος της βδομάδας, αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα και ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ G. Oettinger. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2014 με τον πρώτο κατάλογο Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος, καθώς και οι χρηματοδοτήσεις έργων που αφορούν ενεργειακές υποδομές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ