Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Η επέτειος της αντεπανάστασης αφορμή για αντικομμουνιστική προπαγάνδα

Η 57η επέτειος έναρξης και τυπικά της διαδικασίας της αντεπανάστασης στη ΛΔ της Ουγγαρίας στις 23 Οκτώβρη του 1956 ήταν η αφορμή για να προβληθεί για άλλη μια φορά η αντισοσιαλιστική και αντικομμουνιστική προπαγάνδα που εμφανίζει τα γεγονότα αυτά ως δήθεν «εξέγερση του ουγγρικού λαού κατά του κομμουνισμού». Ετσι στις προχτεσινές εκδηλώσεις που έγιναν στη Βουδαπέστη με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, πρωτοστάτησε το εθνικιστικό αστικό κόμμα Τσόμπικ και η κυβέρνηση. Είναι αυτοί που στηρίζουν την παραχάραξη της Ιστορίας και ενισχύουν διάφορα «ινστιτούτα μελέτης του ολοκληρωτισμού» μέσα από τα οποία περνάει η επίσημη πολιτική της ΕΕ του κεφαλαίου, της ανιστόρητης εξίσωσης του φασισμού. Και απ' ό,τι φαίνεται αυτή η χειραγώγηση των ανθρώπων πιάνει τόπο στην Ουγγαρία.

Ποια ήταν όμως τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα: Η Ουγγαρία μπήκε στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, μετά τη δημιουργία του σοσιαλιστικού στρατοπέδου που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη νίκη κατά του φασισμού που πρωτοστάτησε η ΕΣΣΔ και οι κομμουνιστές. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια να ανατραπεί η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία τον Ιούνη του 1953. Στην Ουγγαρία η ιμπεριαλιστική επέμβαση μεθοδεύτηκε πολύ πιο σχεδιασμένα και τα αντεπαναστατικά στοιχεία κατάφεραν να διεισδύσουν στον κρατικό μηχανισμό και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, έχοντας ουσιαστικά επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ιμρε Νάγκι, που εκτός των άλλων διευκόλυνε την είσοδο στη χώρα εγκληματικών στοιχείων, φυγάδων και μισθοφόρων εξοπλισμένων από τους ιμπεριαλιστές. Μια φοιτητική διαδήλωση στις 23 Οκτώβρη 1956, αξιοποιήθηκε για να ξεκινήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις και δολοφονίες στους δρόμους κομμουνιστών και πρωτοπόρων αγωνιστών. Ηταν στις 3 Νοέμβρη που μια ομάδα κομμουνιστών ηγετών με επικεφαλής τον Γιάνος Καντάρ που δεν είχαν διαβρωθεί από την αντεπανάσταση, κάλεσαν την εργατική τάξη να υπερασπίσει την εξουσία της και ζήτησαν τη διεθνιστική βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, που ανταποκρίθηκε και με στρατιωτικά μέσα, ώστε να τερματιστούν τα σχέδια εμφύλιας σύγκρουσης που προωθούνταν και είχαν στόχο μέσω της Ουγγαρίας να χτυπήσουν συνολικά τις σοσιαλιστικές χώρες. Κάτι που βέβαια τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία κατόρθωσαν αργότερα, αξιοποιώντας κυρίως τα λάθη, τις ανεπάρκειες και τις παραβιάσεις στη σοσιαλιστική οικοδόμηση από τα κόμματα εξουσίας, να οδηγήσουν στις ανατροπές του 1990 -91 και την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Πάντως, αυτές τις μέρες στην Ουγγαρία, υπάρχουν και αυτοί που πάνε κόντρα στο ρεύμα, όπως οι κομμουνιστές του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, που έκαναν εκδηλώσεις για να τιμήσουν την προσφορά κομμουνιστών ηγετών όπως ο Γιάνος Καντάρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ