Κυριακή 20 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή χημειοθεραπείας στο διάδρομο ή στον πάγκο...

Η υγεία και η ασφάλεια των χιλιάδων εργαζομένων μπαίνουν καθημερινά σε κίνδυνο από το φόρτο της δουλειάς, αλλά και επειδή έρχονται σε επαφή με τοξικούς παράγοντες, μολυσματικές πηγές, ακτινοβολία. Κι όμως, δεν υπάρχει καν γιατρός εργασίας και γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου.

Τα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα για 100 - 150 ασθενείς της Ογκολογικής και της Αιματολογικής κλινικής προετοιμάζονται από το νοσηλευτικό προσωπικό πάνω στον πάγκο των νοσηλευτών. Τα χημειοθεραπευτικά ή κυτταροστατικά φάρμακα «έχουν μεγάλο βαθμό τοξικότητας και δυνητικά είναι καρκινογόνα για το προσωπικό. Για τον λόγο αυτό επιβάλλονται συγκεκριμένες συνθήκες και απαιτείται ειδικός χειρισμός τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τη χορήγηση των φαρμάκων», «να παρασκευάζονται σε ορισμένο χώρο του νοσοκομείου και να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας», σημειώνει το Φαρμακευτικό Τμήμα του νοσοκομείου.

Χρειάζεται ειδικός κλειστός χώρος με μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα, ασφαλούς απόρριψης κυτταροστατικών αποβλήτων κ.ά., εξειδικευμένο υγειονομικό υλικό, ειδικά μέτρα προστασίας του προσωπικού (ενδυμασία, μάσκα, γυαλιά κ.λπ.) και μια αυστηρή αλυσίδα ελέγχου του χημειοθεραπευτικού σχήματος προτού χορηγηθεί στον ασθενή με συνεργασία γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών. Μέχρι σήμερα η διάλυση γίνεται ουσιαστικά στο διάδρομο του ορόφου και το ...μέτρο προστασίας είναι ένα ανοιχτό παράθυρο!

Το πιο τραγικό είναι πως στον «Ευαγγελισμό» έχει δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, μια Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων και έμενε κλειστός. Κάτω από την πίεση του σωματείου και εργαζομένων του νοσοκομείου η Μονάδα λειτουργεί πιλοτικά - όχι κανονικά - επειδή λείπει μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Τόσο το Φαρμακευτικό Τμήμα όσο και το σωματείο του νοσοκομείου υπογραμμίζουν πως απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 5 μόνιμων εργαζομένων που θα εκπαιδευτούν.

Η ακατάπαυστη εντατική δουλειά «λιώνει» καθημερινά την υγεία των εργαζομένων, που ακόμη και μετά από λίγα χρόνια εργασίας παρουσιάζουν επαγγελματικές ασθένειες, όπως μυοσκελετικά προβλήματα. Συχνή είναι και η εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out), ιδιαίτερα σε ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές των Μονάδων, όπως υπογραμμίζει το σωματείο. Γι' αυτό είναι καίρια η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των εργολαβικών εργαζομένων.

Για την προστασία των χιλιάδων εργαζομένων και ασθενών απαιτείται άμεσα η πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, ώστε να καταγράφονται τα δεκάδες καθημερινά εργατικά ατυχήματα και να παρακολουθείται η πορεία της υγείας των εργαζομένων - με εξετάσεις, ατομικό φάκελο υγείας κ.λπ. - ώστε να λαμβάνονται γρήγορα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας που θα εκμηδενίζουν τον επαγγελματικό κίνδυνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στη μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων(2017-05-30 00:00:00.0)
Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά ζητάει το ΚΚΕ(2017-02-15 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι στον καρκίνο ασθενείς κι εργαζόμενοι(2013-05-26 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το «Θεαγένειο»(2013-01-08 00:00:00.0)
Ελλείψεις απειλούν τη ζωή εργαζομένων και ασθενών(2011-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ