Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες διαδηλώσεις για τις απελάσεις μεταναστών μαθητών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονταν για χτες το απόγευμα από τους μαθητές λυκείων της γαλλικής πρωτεύουσας που διαμαρτύρονται για την απέλαση δύο συμμαθητών τους (μίας 15χρονης Ρομά και ενός 19χρονου Αρμένιου). Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις απελάσεις τονίζοντας ότι δε θα έπρεπε βιαίως να διακόπτεται η συμμετοχή παιδιών μεταναστών στη γαλλική εκπαίδευση εφόσον ήδη φοιτούν σε αυτήν και οι υποθέσεις αυτές να εξετάζονται εφόσον τα παιδιά ολοκληρώσουν το σχολείο. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και οι φοιτητές, ενώ ήδη 20 σχολεία της πρωτεύουσας βρίσκονται σε κατάληψη.

Η συζήτηση που έχει αρχίσει θέτει στο επίκεντρό της το μεταναστευτικό νόμο της χώρας, καθώς και τις πολύπλοκες διαδικασίες ασύλου. Ηδη, τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τις απελάσεις μεταναστών, των οποίων τα παιδιά, όμως, παρέμεναν μόνα τους πλέον στη Γαλλία επειδή φοιτούσαν ήδη στο σχολείο και κατά περίπτωση κρινόταν ότι δεν μπορεί να διαταραχθεί η ψυχολογία του παιδιού και η μόρφωσή του.

Από το καλοκαίρι το υπουργείο Εσωτερικών, που σήμερα είναι ο στόχος των επικρίσεων για τις απελάσεις, έχει ορίσει επιτροπή ειδικών προκειμένου να προτείνει ένα νέο πλαίσιο παροχής πολιτικού ασύλου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι αιτούντες άσυλο δεν απελαύνονται ενόσω εξετάζεται η υπόθεσή τους. Η πρώτη επαφή γίνεται με τη Νομαρχία, όπου τους παραχωρείται μια πρώτη άδεια διαμονής διάρκειας ενός μηνός, έως ότου περάσει ο φάκελός τους στην Υπηρεσία Προστασίας Προσφύγων και Απάτριδων (OFPRA). Στη συνέχεια έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο εκάστοτε Εθνικό Δικαστήριο Ασύλου και εκεί η απόφαση θα πρέπει να τελεσιδικήσει για να υπάρξει οριστική απόφαση εκδίωξής τους από τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ