Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εντονη συσπείρωση και πάλη

Οι νησιώτες έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό στίγμα, ανάλογα έντονο και δυναμικό με των υπόλοιπων περιοχών της χώρας

Από την κινητοποίηση στη Χίο, διαχρονικό μήνυμα αγώνα
Από την κινητοποίηση στη Χίο, διαχρονικό μήνυμα αγώνα
«Θαλασσινό» μήνυμα αγώνα έστειλαν οι νησιώτες του Αιγαίου, από τη Λήμνο έως και τη Ρόδο, ενώνοντας τις οργισμένες φωνές τους με αυτές των εργαζομένων και του λαού σε όλη τη χώρα. Η συσπείρωση εργαζομένων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ήταν και σε αυτή την περίπτωση μεγάλη και αποτελεσματική, εκφρασμένη έντονα στις πολύμορφες κινητοποιήσεις, κόντρα στην αντιασφαλιστική και αντιλαϊκή πολιτική.

Μυτιλήνη

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν προχτές η πλατεία Σαπφούς με μαζική και μαχητική παρουσία εργαζόμενων, αγροτών, συνταξιούχων, νέων και δεκάδων σωματείων του νησιού που έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα με νέα απόφαση κινητοποίησης μέσα στο Μάη. Κάλεσμα απευθύνθηκε για μαζική παρουσία στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Δ. Σιαμέτης, εκ μέρους του τοπικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μ. Πολυπαθέλλης και ο Ν. Γιακαλής δήμαρχος Μυτιλήνης. Παραβρέθηκε, επίσης, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης. Αμέσως μετά ακολούθησε δυναμική, γεμάτη παλμό πορεία προς τη νομαρχία. Εκεί μέλη του ΕΚ και της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση ανάρτησαν πανό, το οποίο έγραφε «Η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τα αντιασφαλιστικά μέτρα» και έκαναν συμβολική κατάληψη. Οπως καταγγέλλει όμως το ΕΚ Μυτιλήνης ο νομάρχης Δ. Βουνάτσος έδωσε χτες εντολή και κατέβηκε το πανό, το οποίο σκίστηκε και πετάχτηκε στα σκουπίδια...

Λήμνος

Με μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στο λιμάνι της Μύρινας, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού την αντίθεσή τους στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Τα εμπορικά μαγαζιά του νησιού παρέμειναν κλειστά, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το μήνυμα που στάλθηκε από όλους τους συγκεντρωμένους ήταν, ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και το πρώτο ραντεβού κλείστηκε για την Πρωτομαγιά στις 10.30 και πάλι στο λιμάνι της Μύρινας. Κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Κ. Μοδυτινός από το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Δυναμική ήταν και η πορεία που ακολούθησε στην κεντρική αγορά της Μύρινας η οποία κατέληξε στο Επαρχείο. Εκεί, όταν οι διαδηλωτές θέλησαν να κάνουν συμβολική κατάληψη άντρες της Αστυνομίας προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Ο ξεσηκωμός όμως όλων των διαδηλωτών «ανάγκασε» τους αστυνομικούς να «αποσυρθούν» και να γίνει συμβολική κατάληψη για περίπου μία ώρα.

Χίος

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση που έκαναν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φορείς και φοιτητές στη Χίο. Από νωρίς μάλιστα ομάδες περιφρούρησης συνδικαλιστών βρέθηκε σε εργασιακούς χώρους και κυρίως έξω από σούπερ μάρκετ, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση. Η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα διατρανώθηκε από όλους τους συγκεντρωμένους με πρώτο σταθμό την ημέρα της Πρωτομαγιάς στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητές της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του ΕΚ Μ. Φρατζής, Ο Αχ. Φιστούρης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και από τη Συντονιστική των Συνταξιούχων ο Ν. Γιόμελος. Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη νομαρχία όπου κατέθεσαν ψήφισμα και στη συνέχεια έκαναν συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας.

Σάμος

Δυναμική και αγωνιστική συγκέντρωση έκαναν εκατοντάδες εργαζόμενοι, φορείς και κάτοικοι στο Βαθύ της Σάμου, καταδικάζοντας τα αντιασφαλιστικά μέτρα και δίνοντας νέο αγωνιστικό ραντεβού για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος του ΕΚ Α. Δράκος ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα.

Ρόδος

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση που έγινε στο νησί αλλά και στην πορεία που ακολούθησε, όπου διατρανώθηκε η απόφαση εργαζομένων και φορέων να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνοντας πρώτο ραντεβού την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Γ. Σαρικάς, ο Π. Κάτσιος πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Γ. Κελάκιος από την ΑΔΕΔΥ και από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου ο Γ. Βασάλος. Η πορεία που ακολούθησε πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους έγινε στάση στη νομαρχία και κατέληξε στην περιφέρεια.

Κως

Δυναμική συγκέντρωση με μαζική παρουσία εργαζομένων, φορέων και νέων πραγματοποιήθηκε στο νησί, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δε θα περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα και θα κλιμακώσουν τον αγώνα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Π. Παπανικόλας πρόεδρος του ΕΚ και η πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο επαρχείο Κω - Νισύρου, όπου κατατέθηκε ψήφισμα της συγκέντρωσης. Νέο ραντεβού κλείστηκε για την Πρωτομαγιά στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Ικαρία

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, φορείς, συνταξιούχοι και νέοι του νησιού. Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με βασική απαίτηση την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων. Εστειλαν ακόμα μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Εύδηλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ