Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ποιοι κουνάνε το δάχτυλο στο ΠΑΜΕ;

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών, δηλαδή η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ο πρόεδρος της Ενωσης, Αν. Νταλακογιώργος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πιστές στο δόγμα της κομματικής περιχαράκωσης, περιορίστηκαν σε κινήσεις και ενέργειες που συσπειρώνουν τον στενό δικό τους πολιτικό χώρο και ούτε λόγος για την δημιουργία ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος που θα σχεδιάσει και θα οργανώσει την αντεπίθεσή του στην βάρβαρη κυβερνητική πολιτική (...) Τελευταία υπάρχουν απανωτά κρούσματα όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συμπλέουν με την επιχειρηματολογία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με αποτέλεσμα - αν και ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία - να συναντιούνται στο ίδιο αποτέλεσμα της αδράνειας και της ακινησίας»!

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ναύτες θεωρεί «κομματική περιχαράκωση» τους αγώνες στους οποίους πρωτοστατούν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, συνολικά οι ταξικές δυνάμεις στο κίνημα, για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, κόντρα στους εφοπλιστές και τα κόμματά τους. Ιδιαίτερα στον κλάδο των ναυτεργατών, όπου η απληρωσιά, οι απολύσεις και η αποδρομολόγηση πλοίων σπάνε κόκαλα. Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας στην ΠΕΝΕΝ. Είναι αυτή που στηρίζει το «δόγμα ΣΥΡΙΖΑ», ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι «ναυτιλιακό κέντρο», ότι οι εφοπλιστές συνεισφέρουν στην απασχόληση και την ανάπτυξη, υπονοώντας ότι ακόμα και η άρση των φορολογικών τους προνομίων θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Αλλά ας δούμε, έστω και ενδεικτικά, ποιοι είναι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στο ΠΑΜΕ και προσπαθούν να το συκοφαντήσουν:

  • Το 2011, οι της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ) σε συμφωνία με τους εφοπλιστές μείωσαν σε μια νύχτα τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία «ΚΡΥΣΤΑΛ», «ΡΟΠΑΞ», «RUZGAR» κ.ά., διώχνοντας δεκάδες ναύτες. Δεκάδες ναυτεργάτες, με το ίδιο αλισβερίσι, βρέθηκαν έξω από το «ORIENT QUEEN» του ομίλου ΛΟΥΗ το 2007.
  • Στην απεργία των ναυτεργατών τον Ιούνη του 2010, ενάντια στο καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις εν λόγω απεργίες «εξαλλοσύνες»!
  • Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, το Μάη του 2012, είπε ότι οι μάγειροι στα καράβια έχουν υψηλούς μισθούς και δήλωσε: «Ενα καινούριο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πιέσει και να έχει μισθούς αλληλεγγύης που να μην έχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις (...) Μέρος μιας αριστερής πολιτικής είναι να έχουμε μισθούς που να μπορούμε να τους δικαιολογήσουμε»!
  • Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, όταν τα ταξικά συνδικάτα κατέθεσαν πρόταση για απεργία στις 23 Οκτώβρη, οι δυνάμεις της ΑΠ δεν πήραν καμία θέση.
  • Οι ίδιες δυνάμεις αρνούνται να υπογράψουν ώστε οι ναυτεργάτες του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», που είναι εγκαταλειμμένοι επί μήνες στο λιμάνι της Ραφήνας, να ενταχθούν στο νόμο περί εγκατάλειψης πλοίου, προκειμένου να πάρουν τα λεφτά τους. Αρνούνται το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας στους ναύτες των πλοίων της ΝΕΛ, προκειμένου να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.
  • Η ΑΠ, της οποίας επικεφαλής στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά είναι ο Αν. Νταλακογιώργος, είναι η παράταξη που στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, μέχρι τώρα υπογράφει με τις εφοπλιστικές Ενώσεις ΣΣΕ με μειώσεις των μισθών από 10% έως 15%, στους λιμενεργάτες υπέγραψε μείωση 35%. Ενώ σε συνέλευση των ναυτιλιακών υπαλλήλων έβαλε, στη συνέλευση, τους διευθυντές των εταιρειών να κρατάνε πρακτικά!

Αυτά για την ώρα, και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε...


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ