Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Αναγκαία η συμπόρευση με το εργατικό κίνημα
  • Σύσκεψη με ομοσπονδίες και συνδικάτα έγινε στο Πολυτεχνείο
  • Ανακοίνωση της πλατφόρμας του υπουργείου με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να στείλουν τα στοιχεία τους για να απολυθούν!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Το χτίσιμο της ενότητας από τα κάτω, από τη βάση, η συμπόρευση των εργαζομένων στα πανεπιστήμια με το εργατικό κίνημα, η ανάδειξη των πραγματικών αιτιών για τα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται εντός κι εκτός πανεπιστημίων, οι σοβαρές ευθύνες του εργοδοτικού συνδικαλισμού που έβαλε πλάτη όλα τα προηγούμενα χρόνια για να εφαρμοστούν όσα πλήττουν τη ζωή μας αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία αιχμής της χτεσινής σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΜ Πολυτεχνείο, όπου κλήθηκαν ομοσπονδίες και συνδικάτα, να μεταφέρουν την πλούσια εμπειρία και αποκρυσταλλωμένη γνώση τους από τους αγώνες που δίνουν.

«Αν κοιτάς μόνο το μαγαζάκι σου να 'σαι σίγουρος ότι δε θα τη γλιτώσεις. Αυτός που νόμιζε μέχρι χτες ότι δεν τον αφορούν όσα γίνονται γύρω του, να ξέρει ότι θα έρθει και η σειρά του», σημείωσε αρχικά ο Γ. Μηλιώνης εκ μέρους της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, κι απαντώντας σε συγκεκριμένες δυνάμεις που παρουσιάζουν τα μνημόνια ως αιτία όλων των δεινών, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι παρά το γκάζι επιτάχυνσης για την υλοποίηση προαποφασισμένων μέτρων που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Μπολόνιας, τη Λευκή Βίβλο, στη Στρατηγική της Λισαβόνας κι έχουν στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας κ.ά. Κράτησε ανοιχτό το μέτωπο με τις «εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που έβαλαν πλάτη όλα τα προηγούμενα χρόνια για να περάσουν αυτά τα μέτρα. Μετά κόπων και πιέσεων εδέησε η ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργία για τις 6 Νοέμβρη. Πλέον κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει "δε γνωρίζω". Κανείς να μην περιμένει μόνο από τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Απαιτείται συμμετοχή όλων στις διαδικασίες. Η επίθεση είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Στον απαράδεκτο διαχωρισμό των συλλόγων διοικητικών υπαλλήλων ανάλογα με την εργασιακή τους σχέση κέντραρε η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων - ΤΕΙ, επισημαίνοντας την ανάγκη «να προχωρήσουμε τώρα στην ενοποίηση των συλλόγων εργαζομένων ΙΔΑΧ, μονίμων και συμβασιούχων. Να γεννηθεί ενιαίο μέτωπο κοινής δράσης. Να αναλογιστούμε τι στάση κράτησε ο καθένας. Οι πρυτάνεις υπέγραψαν το νόμο πλαίσιο, τους μειωμένους προϋπολογισμούς. Να μη σέρνεται ο αγώνας πίσω από τις πρυτανείες, ούτε να μείνει στους τέσσερις τοίχους των πανεπιστημίων».

Μεταφέροντας την πλούσια πείρα από τους αγώνες στον ΟΤΕ και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ο Αλέκος Περράκης, εκ μέρους του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής έκανε καθαρό ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και μακροχρόνιος και «θα πρέπει να είναι σωστά προσανατολισμένος. Τα σωματεία είναι φύσει ταξικά, είναι όμως και θέσει; Η κοινωνία είναι δομημένη για να εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων. Πρέπει να την ανατρέψουμε και οι εργαζόμενοι να αγωνιστούμε μαζί με τους συμμάχους μας, όπως η νεολαία που δεν έχει μέλλον, οι γυναίκες που πλήττονται διπλά, για μια κοινωνία που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες, απλές και διευρυμένες ανάγκες μας».

Στη σύσκεψη παρενέβησαν ακόμη ο Σ. Τζορτζιώτης εκ μέρους της ΟΛΜΕ, ο Ν. Αναστασόπουλος εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Δ. Ζωγράφου κ.ά.

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα «αυτοαπογραφής»

Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο των χτεσινών εξελίξεων με το υπουργείο Παιδείας να ζητάει από τους εργαζόμενους να σφίξουν οι ίδιοι τη θηλιά που τους έχει περάσει στο λαιμό, να επιχειρεί να διαμελίσει τις συλλογικές διαδικασίες τους, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση. Συγκεκριμένα, ανάρτησε - όπως είχε προαναγγείλει - την πλατφόρμα όπου οι διοικητικοί υπάλληλοι καλούνται να... αυτοαπογραφούν, να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους για να επιλεγούν αυτοί που θα μπουν σε διαθεσιμότητα... Η πλατφόρμα απευθύνεται στους εργαζόμενους των ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πανεπιστημίου Πατρών, Θεσσαλίας και Κρήτης, αφού το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι τα μοναδικά από τα 8 πληττόμενα ιδρύματα που έσπευσαν να δώσουν τις λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Βαφτίζοντας τον εκβιασμό «πρόσκληση», το υπουργείο θέτει προθεσμία για την αυτοαπογραφή μέχρι την Τρίτη 22 Οκτώβρη απειλώντας όσους δεν υποκύψουν για «παράβαση καθήκοντος» με συνέπειες του νόμου, όπως να τεθούν σε αργία.

Παράλληλα εξέδωσε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με οριακές διαφορές από την προηγούμενη σ' ότι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που μπαίνουν σε τροχιά απόλυσης, προκειμένου να ακυρώσει με αυτόν τον τρόπο την προσφυγή των πρυτάνεων στο ΣτΕ που ζητούσαν ασφαλιστικά μέτρα και ακύρωση της - από χτες - προηγούμενης ΚΥΑ.

Χτες το μεσημέρι διοικητικοί υπάλληλοι από τα Πανεπιστήμια Αθήνας, ΕΜΠ, Γεωπονικό, Πάτρας και Θεσσαλίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας απαιτώντας να μην γίνει καμία απόλυση.

Σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράφουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις διαθεσιμότητες. Ακόμα, την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας και τους καλεί να μην υποκύψουν «στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και να μην αποστείλουν ατομικά τα στοιχεία τους που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους από την κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ