Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η διαθεσιμότητα και οι συνέπειές της στο Πανεπιστήμιο

Οι τραγικές συνέπειες από τη διαθεσιμότητα εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την κοινωνία ήταν το αντικείμενο της χτεσινής εκδήλωσης, που έγινε στο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών με πρωτοβουλία των Συλλόγων διοικητικών υπαλλήλων και διδακτικού προσωπικού του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Στις ενέργειες της Συγκλήτου των Πρυτάνεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Συγκλήτου, Γ. Μυλόπουλος, εκφράζοντας την απόφασή της να αποτρέψει το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση με το μέτρο της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια - και όχι μόνο - προωθεί μια συνειδητή πολιτική που την υποστηρίζει σθεναρά, την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, και όχι μέτρα μόνο καθ' υπαγόρευση ή καθ' υπόδειξη των δανειστών προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιες δημοσιονομικές ανάγκες. Βεβαίως, το κρατικό έλλειμμα και το μνημόνιο αποτέλεσαν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να υλοποιήσουν και να επιταχύνουν την εφαρμογή προαποφασισμένων μέτρων. Ιδιαίτερα στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αυτό είναι ακόμα πιο φανερό καθώς αυτά που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση περιγράφονται στη Συνθήκη της Μπολόνια, στη Λευκή Βίβλο, στη Στρατηγική της Λισαβόνας, που το ΚΚΕ τα έχει καταδικάσει απερίφραστα και κατηγορηματικά, γιατί υπηρετούν την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και όσον αφορά το περιεχόμενο των σπουδών αλλά και την άμεση διασύνδεσή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό και τα μέτρα αυτά παίρνονται σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα από μνημόνια και χρέη». Παράλληλα, επισήμανε ότι ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος και αναγκαίος, υπογράμμισε τη συνηθισμένη προσπάθεια των κυβερνώντων να καλλιεργήσουν κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, τρομοκρατίας και καταστολής δίκαιων αγώνων.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο Ν. Μαρκάτος, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ενώ τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων προκάλεσαν οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ, όπως παρουσιάστηκαν από την Μαρία Ρεπούση, η οποία επισήμανε ότι το κόμμα της τάσσεται κατά της διαθεσιμότητας αλλά υπέρ της κινητικότητας, τα έβαλε με την απεργία των εργαζομένων λέγοντας ότι είναι μεν σεβαστή «αρκεί να μην παρεμποδίζετε το επιστημονικό προσωπικό να κάνει τη δουλειά του» και ζήτησε ανοιχτά πανεπιστήμια με προσωπικό ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι διευρύνουν τις διαδικασίες του αγώνα τους με σύσκεψη σήμερα στις 10 το πρωί στην αίθουσα τελετών του ΕΜΠ, όπου με πρωτοβουλία των συλλόγων διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος καλούνται να συμμετάσχουν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, όπως οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, κλαδικό ΟΤΑ και άλλα.

Επίσης σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας από τους συλλόγους διοικητικών υπαλλήλων ιδρυμάτων και την Ομοσπονδία τους, ενώ αύριο θα γίνει κινητοποίηση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να μην αποστείλουν τα στοιχεία και προσόντα τους στη σχετική πλατφόρμα που αναμένεται να «ανεβάσει» ηλεκτρονικά το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα 8 πληττόμενα ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ