Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Επίσκεψη με επίκεντρο την Ενέργεια και το Κυπριακό

Το Κυπριακό, η Ενέργεια, αλλά και ο ρόλος Κύπρου και Ελλάδας σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην Αθήνα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά και τις επαφές τους στις ΗΠΑ, καθώς και τα αποτελέσματα του ταξιδιού Σαμαρά στο Ισραήλ.

Ενώ εντείνονται οι μεθοδεύσεις για μία λύση στο Κυπριακό προσαρμοσμένη στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων και όσο πιο σύντομα γίνεται, ο Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι η οποιαδήποτε λύση «θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια», εντός των πλαισίων «που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Ισραήλ, έκανε ιδιαίτερο λόγο για τον αναβαθμισμένο ρόλο που «μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να διαδραματίσουν στην περιοχή, λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της Ενέργειας και των πηγών Ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, από την πλευρά του, επανέλαβε τις θέσεις του για την ανάγκη εξασφάλισης συνομιλιών στο Κυπριακό, που θα έχουν ορίζοντα τη λύση, με πληροφορίες να διαψεύδουν την ύπαρξη ή την αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων εκ μέρους της Λευκωσίας, παρά τις επανειλημμένες σχετικές δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι σημασία δεν έχει ο χρόνος επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά η προετοιμασία και η προοπτική, ενώ επέμεινε στη θέση του υπέρ των απευθείας επαφών Ελλάδας και Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους διαπραγματευτές αντίστοιχα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα καταστήσει υπόλογη στο τραπέζι των συνομιλιών την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ