Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΜΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λαμία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λαμία
Αγωνιστική απάντηση στην ποινικοποίηση των αγώνων έδωσαν χτες το μεσημέρι μαθητές από σχολεία της Λαμίας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου και πορεία συμπαράστασης στους συμμαθητές τους που καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης για την κατάληψη του σχολείου τους.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας 7 Οκτώβρη η Αστυνομία, με παρουσία εισαγγελέα, εισέβαλε στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας και συνέλαβε 20 μαθητές. Μετά από παρεμβάσεις των γονιών, 12 μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι και για τους άλλους 8 ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Από αυτούς, οι 3 καταδικάστηκαν με 20 μέρες φυλάκισης και 3 μαθητές με 4 μήνες φυλάκισης και μάλιστα χωρίς καν την παρουσία δικηγόρου, χωρίς δηλαδή τη δυνατότητα υπεράσπισης, ενώ δεν τους παρέχεται και δικαίωμα έφεσης!

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν με τρίωρες στάσεις εργασίας η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, ενώ μία σειρά φορείς καταδικάζουν τον αυταρχικό κατήφορο. Οι μαθητές έγραψαν πανό, παρατάχτηκαν και για ώρα φώναζαν συνθήματα: «Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολειό», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των μαθητών η πάλη θα τη σπάσει», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». Η πορεία τους κατέληξε μπροστά στο δικαστικό μέγαρο, απέκλεισαν το δρόμο και διαμαρτυρήθηκαν για την καταδίκη των συμμαθητών τους.

Απαιτώντας να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη απέναντι στους μαθητές της Λαμίας και σε κάθε άλλο διωκόμενο μαθητή, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει ότι δεν είναι μεμονωμένο το επεισόδιο της Λαμίας, καθώς «σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας καλούνται καθημερινά μαθητές μαζί και γονείς να καταθέσουν σε αστυνομικά τμήματα επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα». «Οι μαθητές αντιδρούν στη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα σπίτια τους και στο σχολείο τους και καλά κάνουν. Ετσι θέλουμε τα παιδιά μας. Ορθια! Αγωνιστές! Μαχητές!», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τις επιτροπές νέων των συνδικάτων, τις επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, τις Επιτροπές Ανέργων, τα μαθητικά συμβούλια των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, των Νυχτερινών να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας.

«Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη λογική "του νόμου και της τάξης" που πέφτει πάνω από τα κεφάλια νέων ανθρώπων, μαθητών νυχτερινών σχολείων που έχουν δει από νωρίς τη βαρβαρότητα του συστήματος», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΣΓΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας(18/10/2014)
Αποχή μαθητών εσπερινών σχολείων(12/4/2014)
Σε δίκη οδηγούνται δέκα μαθητές στην Ηγουμενίτσα(17/10/2013)
Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ για την καταδίκη των μαθητών(10/10/2013)
Ποινές φυλάκισης σε αγωνιζόμενους μαθητές!(9/10/2013)
Ενα σχολείο ...στα δύο(23/1/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org