Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Στρώνουν το χαλί για μαζικές ανατιμήσεις στους φόρους κατανάλωσης

Αντιλαϊκές «αναδιαρθρώσεις» σε ειδικούς φόρους πετρελαίου, ΦΠΑ, φορολογία λαϊκής στέγης και μικρής περιουσίας

Το χαλί για τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ στρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκθεσή της, με τίτλο «Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ», που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες.

Οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις που περιέχονται στην έκθεση περιλαμβάνουν μπαράζ ανατιμήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, του ΦΠΑ και των χαρατσιών πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Να σημειωθεί ότι η δημοσίευσή της έρχεται λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, όπου μαζί με την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, αναμένεται να συζητηθούν και οι προαπαιτούμενες αντιλαϊκές δράσεις.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναφέρονται τα εξής:

  • Ειδικοί φόροι: Λόγος γίνεται για παραπέρα ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, οι οποίες στο πλαίσιο της ισχύουσας εξίσωσης των ειδικών φόρων συνεπάγονται και νέες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, ζήτημα το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα. Η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης επιχειρείται να αποδοθεί σε «περιβαλλοντικούς λόγους», σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στο τραπέζι θα έμπαινε και η πρόταση για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό 15%, πρόταση η οποία ακόμα και αν γίνει πράξη, απέχει παρασάγγας από τις τρανταχτές ανατιμήσεις της τελευταίας περιόδου. Για την περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνεται ότι το πετρέλαιο έχει ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση από τη βενζίνη και ότι θα μπορούσε να εξεταστεί εάν είναι δυνατό να μειωθεί η «προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση» του πετρελαίου.
  • Ακίνητη περιουσία: «Σύσταση» δίνεται και για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με τη μεταφορά του φορολογικού βάρους στην κατοχή και χρήση των ακινήτων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ίδια κατεύθυνση που έρχεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση μέσα από το «ενιαίο τέλος» του 2014. Η Κομισιόν ζητά τη μεταφορά του φορολογικού βάρους στην κατοχή μικρής περιουσίας με παράλληλη μείωση του φόρου μεταβίβασης, προκειμένου να τονωθεί η «αγορά». Αυτή η κατεύθυνση έρχεται να στηρίξει τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τη συγκέντρωση γης.
  • ΦΠΑ: Σύμφωνα με την Κομισόν, η «ευρεία χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στις εισπράξεις του φόρου». Επανέρχεται έτσι το ζήτημα της αύξησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) που ισχύει σήμερα σε εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά), καθώς και των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Η «συζήτηση» δεν είναι καινούργια, αντίθετα έχει υποδειχθεί από την πλευρά του ΔΝΤ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης «ενιαίου συντελεστή» ΦΠΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μνημόνιο μέτρων ανάκαμψης του κεφαλαίου με τσάκισμα του λαού(2015-08-15 00:00:00.0)
Να σταματήσει η φοροαφαίμαξη του λαού(2012-09-05 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέο «τσουνάμι» αμέσως μετά τις εκλογές(2012-03-27 00:00:00.0)
Νέες επιβαρύνσεις από Σεπτέμβρη(2011-08-09 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του ΦΠΑ(2007-11-10 00:00:00.0)
Στα σκαριά νέα φοροεισπρακτικά μέτρα(2005-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ