Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Θέλουν πλήρη υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις στο «Ελληνικό Φόρουμ Καινοτομίας»

Η επιτάχυνση στην πλήρη υπαγωγή της επιστημονικής έρευνας και γνώσης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου αναδείχτηκε ως πρόταγμα κυβέρνησης, ΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια του «Ελληνικού Φόρουμ Καινοτομίας» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στους συνδιοργανωτές του φιγουράριζαν το γερμανικό ινστιτούτο IZA (αναλύει τις διεθνείς «αλλαγές» στην «αγορά εργασίας») και η λεγόμενη «Ομάδα Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, ενώ το Φόρουμ έγινε με την στήριξη (ανάμεσα σε άλλους) της γερμανικής πρεσβείας και της «Eurobank».

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, κυβερνητικοί και ευρωενωσιακοί παράγοντες, εστίασαν στη συμβολή που μπορεί να έχει η «καινοτομία» στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα στο όνομα της διευκόλυνσης της «καινοτομίας» και της μάχης κατά της «γραφειοκρατίας» προπαγάνδισαν τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, καθώς και τη φοροαπαλλαγή κερδών ιδιωτικών επιχειρήσεων, με «καρότο» την επανεπένδυσή τους στην έρευνα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ανάπτυξη θα είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επένδυσης», ενώ ο Χορστ Ράιχενμπαχ (από την «Task Force» της Κομισιόν) υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της ερευνητικής με την επιχειρηματική κοινότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, χτες παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας υπογράμμισαν ότι παρότι η ΕΕ με την ατζέντα «Ευρωπη 2020» εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία, η εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα είναι ακόμα προσανατολισμένη στην ακαδημαϊκή κατεύθυνση και όχι στην επιχειρηματική παραγωγή. Χαρακτηριστικά σημείωσαν ότι χρειάζεται αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικής κοινότητας και επιχειρήσεων που «δυσφημίστηκε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», να προσελκυστούν στην Ελλάδα ερευνητικές δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών, να τονωθεί η ερευνητική δραστηριότητα υπαρχουσών επιχειρήσεων, να πάμε σε διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες, πάντα σε «συνεργασία» (ουσιαστικά εξάρτηση) με ιδιωτικές επιχειρήσεις και να στηριχτεί η τέτοια έρευνα (επιχειρήσεων) με μόχλευση κεφαλαίων, φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια.

Ακόμα, στις τοποθετήσεις τους φάνηκε η κατεύθυνση για επιλεξιμότητα στην επιδότηση από το δημόσιο ερευνητικών προγραμμάτων με βάση το κέρδος και τις ανάγκες των επιχειρήσεων ανά Περιφέρεια.«Να πάμε σε τέτοιες δράσεις όπου το κάθε ευρώ θα δώσει πίσω τρία» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ως τομείς έρευνας που πρέπει να στηριχθούν αναφέρθηκαν η ενέργεια, τα τρόφιμα, οι νέες τεχνολογίες, η υγεία με επίκεντρο τα γενόσημα, η ναυτιλία. Ταυτόχρονα, απευθύνθηκε κάλεσμα στους νέους επιστήμονες να προσανατολιστούν «όχι σε μια καριέρα στο δημόσιο, αλλά στον ιδιωτικό τομέα».

Από εκπροσώπους τραπεζών προπαγανδίστηκε η «ανάγκη η κοινωνία να αγκαλιάσει την επιχειρηματικότητα, να καινοτομήσουμε σε ένα νέο οικοσύστημα όπου θα εμπλακούν και εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρηματίες». Ακόμα, να «στηθούν γέφυρες για χρηματοδότηση ερευνητών από επιχειρηματίες», «χρηματιστές και τραπεζικοί να εξασφαλίσουν κεφάλαια για καινοτόμους ερευνητές».

Κι όλα αυτά υπό τα κελεύσματα των Γερμανών «μελετητών» της «αγοράς εργασίας» να προχωρήσουν οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και στην Ελλάδα, όπως έγινε και γίνεται ακόμα στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ