Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μεγαλύτερη παγωνιά φέτος στα λαϊκά σπίτια

Ασήκωτα χαράτσια και φέτος. Κλιμακώνεται ο εμπαιγμός της συγκυβέρνησης γύρω από το «επίδομα θέρμανσης»

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο απαιτεί η ΚΟ του ΚΚΕ

Motion Team

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο απαιτεί η ΚΟ του ΚΚΕ
Ακόμα περισσότερα λαϊκά σπίτια θα μείνουν στην παγωνιά φέτος εξαιτίας της πολιτικής που έχει καταστήσει απαγορευτική για το λαό την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Την ίδια ώρα που η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης για το 2013 προβλέπεται να ξεπεράσει το 60% σε σχέση με το 2012, κλιμακώνεται ο εμπαιγμός εκ μέρους της συγκυβέρνησης γύρω από τη διαμόρφωση των φετινών κριτηρίων για τη χορήγηση του «επιδόματος θέρμανσης» (εισοδηματικών, περιουσιακών, γεωγραφικών), τα ψίχουλα του οποίου ουσιαστικά αφορούν στην «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τις απανωτές ανατιμήσεις των τελευταίων χρόνων και σε συνδυασμό με την τεράστια επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Στουρνάρα, εξετάστηκαν οι προτάσεις που έχουν τεθεί για το ύψος της επιδότησης και τη «διεύρυνση» των κριτηρίων. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για αύξηση του επιδόματος από 28 λεπτά το λίτρο στα 34 λεπτά φέτος. Οπως έγινε γνωστό, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλεται για έγκριση στην τρόικα και αναμένεται απάντηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επομένης.

Επίδομα - ψίχουλα μακριά από τις ανάγκες

Η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι στη χορήγηση του «επιδόματος θέρμανσης», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παγωνιά που έφερε στα λαϊκά νοικοκυριά η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του εμπαιγμού, αρκεί ένα παράδειγμα: Για ολόκληρο το χειμώνα, και εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), για σπίτι 80 τ.μ. στην περιοχή της Αθήνας, το επίδομα αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το... αστρονομικό ποσό των 179,2 ευρώ, όταν για να ζεσταθεί στοιχειωδώς ένα σπίτι απαιτεί ποσότητες πετρελαίου με πολλαπλάσιο κόστος.

Στο ίδιο παράδειγμα, για φέτος και με την προϋπόθεση αύξησης του επιδόματος (σε 34 από 28 λεπτά στο λίτρο) το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 217,6 ευρώ. Η συζητούμενη «αύξηση» της επιδότησης, η οποία υποτίθεται ότι αφορά στην κάλυψη των αναγκών για ολόκληρο το φετινό χειμώνα, διαμορφώνεται δηλαδή στο παράδειγμά μας στα 38,4 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για την αγορά 30 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης (με την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 1,3 ευρώ/λίτρο).

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, η κυβέρνηση για λόγους εντυπωσιασμού σχεδιάζει τη διεύρυνσή τους κατά 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τους έγγαμους χωρίς παιδιά θα προβλέπεται ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι), για τους έγγαμους με 1 παιδί στα 43.000 ευρώ (από 38.000 ευρώ), με 2 παιδιά στα 46.000 ευρώ (από 41.000 ευρώ) κ.ο.κ. «Χαλάρωση» αναμένεται και ως προς τα περιουσιακά στοιχεία. Θα προβλέπεται περιουσιακό κριτήριο της τάξης των 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία (από 150.000 ευρώ) και 300.000 ευρώ για έγγαμο (από 200.000 ευρώ). Αμετάβλητο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραμένει το ύψος της επιδοτούμενης ποσότητας που ισχύει ανά γεωγραφική ζώνη. Ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει και συνέχεια καθώς, σύμφωνα με τις «διαρροές», χαλαρώνει και το κριτήριο για την κατοχή αυτοκινήτου στα 3.000 κ.ε. (από 2.000 κ.ε. που ίσχυε πέρυσι)...

Απογείωση του φόρου κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, κυβέρνηση και τρόικα είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο (χειμώνας 2010 - 2011) στα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο (χειμώνας 2011 - 2012).

Στη συνέχεια (2012 - 2013), στο πλαίσιο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, ο φόρος απογειώθηκε στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο, επίπεδα στα οποία θα παραμείνει και για το χειμώνα που έρχεται. Η φοροληστεία της λαϊκής οικογένειας έχει και συνέχεια με το ΦΠΑ (23%), ο οποίος προστίθεται πάνω στο άθροισμα της τιμής που επιβάλλει το κύκλωμα διύλισης - εμπορίας και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Απελπιστική αναμένεται να είναι η κατάσταση και φέτος για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα τα οποία χτυπιούνται και από τη διάλυση των προβλεπόμενων κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org