Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αδιαχώριστη η πάλη κατά του ναζισμού από την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Τάσο Παππά. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

***

-- Στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου αναφέρεται ότι ο «ναζισμός αναρριχήθηκε στην εξουσία μέσα σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με επιλογή των μονοπωλίων». Ωστόσο την κατάργησε. Δεν πιστεύετε ότι το λαϊκό κίνημα οφείλει να υπερασπιστεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν αυτή απειλείται;

-- Στο ερώτημά σας απαντά η αμέσως επόμενη παράγραφος της ανακοίνωσης, όπου λέμε επίσης ότι «ο λαός πρέπει να υπερασπίζεται και να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και ό,τι έχει απομείνει σήμερα σε ελευθερίες και δικαιώματα, χωρίς να τρέφει αυταπάτες ότι στις σημερινές συνθήκες, μέσα στο σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με την αστική δημοκρατία, που είναι η ίδια η δικτατορία των μονοπωλίων, μπορούν να εξασφαλιστούν πραγματικά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα». Η πάλη για διευρυμένα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αποσπάται από την πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

-- Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο στο οποίο να προσκληθούν όλοι οι αντίπαλοι του ναζισμού, ανεξαρτήτως της άποψης που έχουν για τον καπιταλισμό και τη σημερινή κατάσταση. Ποια είναι η θέση σας;

-- Η ΧΑ είναι εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Χρειάζεται να καταλάβει ο απλός κόσμος ότι είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος, δεν είναι έξω απ' το αστικό σύστημα, ενισχύεται και αξιοποιείται απ' αυτό. Ο φασισμός αποτελεί επιλογή των μονοπωλίων, τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας μας. Γι' αυτό και η ΧΑ δεν αντιμετωπίζεται από θολά αντιφασιστικά μέτωπα υπεράσπισης της σύγχρονης δικτατορίας των μονοπωλίων, της αστικής δηλαδή εξουσίας, ούτε μπορεί η πάλη για το τσάκισμα του ναζισμού να διαχωριστεί από την πάλη για ουσιαστικές ριζικές αλλαγές ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Η Λαϊκή Συμμαχία με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της πάλης ενάντια στους εγκληματίες ναζί και ενάντια συνολικά στο σύστημα που τους γεννά.

-- Με βάση τη θεωρία περί συνταγματικού τόξου, το ΚΚΕ αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα σ' αυτό; Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το κόμμα σας ανήκει στο συνταγματικό τόξο...

-- Οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεν λένε μόνο αυτό. Λένε κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο για το λαό: Οτι μπορείς αν θέλεις να επιδιώκεις την αλλαγή του Συντάγματος, αλλά η πολιτική δράση πρέπει να κινείται στα όρια της σημερινής αντιλαϊκής νομιμότητας. Τι σημαίνει αυτό; Να δώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα δήλωση υποταγής στους αντιλαϊκούς νόμους. Να παραιτηθεί από την προσπάθεια να τους ανατρέψει. Ολα τα πολιτικά κόμματα έχουν τις απόψεις τους για το τι κοινωνική οργάνωση, τι είδους δημοκρατία, τελικά τι εξουσία θέλουν στη βάση των ταξικών συμφερόντων που υπηρετούν. Εμείς θεωρούμε ότι οι λαοί, τα λαϊκά κινήματα, το εργατικό κίνημα, έχουν δικαίωμα και καθήκον να παλεύουν για να ανατρέψουν τους αντιλαϊκούς νόμους που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα, να αντιπαλεύουν αντιλαϊκούς αστικούς θεσμούς που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Εδώ, σ' αυτό τον αγώνα που κατευθύνεται στην ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννά το φασισμό, που γεννά την κρίση, που γεννά πολέμους, το ΚΚΕ θα έχει τη δική του ξεχωριστή συμβολή.

-- Γιατί εκφράζετε επιφυλάξεις για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Τι φοβάστε;

-- Εδώ και καιρό, έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την απόπειρα να ενσωματωθούν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποφάσεις της ΕΕ που στόχο έχουν να επιβάλουν την υποταγή στην ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, με ποινικοποίηση της ταξικής πάλης, των αγώνων, με την ανιστόρητη εξομοίωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Δηλαδή, ταυτίζουν τους θύτες με τα θύματα, τους αγωνιστές της προόδου με τους οπαδούς της πιο μαύρης αντίδρασης.

-- Σας κατηγορούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΚΕ ακολουθεί τακτική ίσων αποστάσεων μεταξύ του δικομματικού μπλοκ και του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια να προκαλείται σύγχυση στους πολίτες και να θολώνουν οι διαχωριστικές γραμμές.

-- Η κριτική μας στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, είναι κριτική στα δύο μοντέλα διαχείρισης της κρίσης του συστήματος προς όφελος των μονοπωλίων. Αυτό είναι το βασικό περιεχόμενο και της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, ποιος, με ποια συνταγή μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί την κρίση. Αυτή η κριτική όχι μόνο δεν προκαλεί σύγχυση αλλά, αντίθετα, φωτίζει τη βασική διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία, αναδεικνύει την πραγματική αντίθεση, που είναι μεταξύ της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, από τη μία, και του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, από την άλλη, που επαναλαμβανόμενα υπηρετούν τόσο τα φιλελεύθερα όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά, παλιά και νέα, κόμματα.

-- Ο αριστερός ρεφορμισμός και τα αστικά κόμματα συνιστούν ισοδύναμους κινδύνους για το λαϊκό κίνημα;

-- Ευτυχώς για το λαό, υπάρχει και η μεγάλη πείρα του επαναστατικού, εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Και για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα η μελέτη αυτής της πείρας αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης. Ειλικρινά, πώς να ξεχωρίσεις την επικινδυνότητα από έναν αντίπαλο που επιτίθεται ανοιχτά και ευθέως από τον άλλον που παίζει ρόλο «Δούρειου Ιππου» στο λαϊκό κίνημα; Τελικά, μετράει ο στόχος και το αποτέλεσμα που και στις δύο εκδοχές είναι εξίσου αρνητικό για το λαό.

-- Το «ποτέ συμμετοχή σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» ισχύει για όλες τις περιπτώσεις;

-- Ποτέ σε κυβέρνηση με οποιονδήποτε κορμό, εφόσον θέλει να διαχειριστεί την κρίση, το σύστημα σε όφελος των μονοπωλίων, «εντός των τειχών» της ΕΕ, της κρίσης και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Στήριξη μιας τέτοιας κυβέρνησης, όπως κι αν ονομάζεται, θα σημαίνει στήριξη για τον ευνουχισμό και παραπέρα εκφυλισμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σημαίνει ότι παραπέμπει τη ριζική αλλαγή στη Δευτέρα Παρουσία.

-- Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ως κόμμα έχετε χάσει το ηθικό πλεονέκτημα λόγω της υπόθεσης του «902». Τι απαντάτε;

-- Πάει πολύ να μιλάει το ΠΑΣΟΚ για ηθικά πλεονεκτήματα... Θα μπορούσα να πω μόνο αυτό, αλλά θέλω να απαντήσω ολοκληρωμένα. Η επιλογή του ΚΚΕ να στερηθεί ένα βασικό μέσο ενημέρωσης και διάδοσης των θέσεών του ήταν αναγκαστική λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης του Κόμματος και της ανάγκης να καλυφθούν οι απαιτήσεις απέναντι σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία. Το ΚΚΕ ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τα προβλεπόμενα όπως χρόνια τώρα γίνεται με τις περισσότερες από 70 αγοραπωλησίες μέσων ενημέρωσης. Δεν μας ξάφνιασε η συντονισμένη επίθεση ορισμένων από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ΔΟΛ... Η επίθεση δεν είχε στόχο μόνο να πλήξει ηθικά το ΚΚΕ, αλλά και να σκεπάσει την μπόχα που βγαίνει από τα του οίκου τους.

-- Δηλώνετε σταθερά ότι το ΚΚΕ είναι έτοιμο για εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Η πρόβλεψή σας ποια είναι; Πάμε για πρόωρες εκλογές;

-- Δεν μπορούμε ακριβώς να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία. Εκλογές σίγουρα έχουμε σε λίγους μήνες και αναφέρομαι στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, που ο λαός μας μπορεί να αξιοποιήσει για να καταδικάσει την κυβέρνηση και την πολιτική εξόδου από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, να μην εγκλωβιστεί σε άλλη μορφή αντιλαϊκής διαχείρισης μέσω άλλων δυνάμεων, να δυναμώσει το ΚΚΕ, δηλαδή την πρότασή του για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, τη ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ