ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου στις ΗΠΑ, που βάζουν διαφορετικές προτεραιότητες, συνεχίζουν να τροφοδοτούν για δεύτερη βδομάδα την αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κογκρέσο και Λευκό Οίκο, με εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους να είναι σε διαθεσιμότητα.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο υποχώρησης (την Παρασκευή είχε αφήσει ένα παράθυρο) κατηγορώντας την κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για «άρνηση διαπραγμάτευσης». Ο Ομπάμα ανταπέδωσε τις κατηγορίες επιχειρώντας να εμφανιστεί ως «όμηρος» λόγω της μεταρρύθμισης στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης, που στην ουσία δεν λύνει το ζήτημα των περίπου 50 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών αλλά συνιστά «μποναμά» για τις ασφαλιστικές και τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Μπροστά σε όλα αυτά ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου, προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι «παίζει με τη φωτιά» και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από την περιφερειακή σύνοδο στο Μπαλί προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές προβλέποντας ότι η κρίση θα ξεπεραστεί σύντομα και θα ξεχαστεί.
Από την άλλη, ο Ζι Γκουανγκγιάο, υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας (που έχει αγοράσει τα περισσότερα ομόλογα αμερικανικού Δημοσίου, αξίας άνω των 1,2 τρισ. δολαρίων), κάλεσε την Ουάσιγκτον να λύσει την υπόθεση «δημοσιονομική κρίση», προσθέτοντας πως «έχει ευθύνη για την εξασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας...».
Η παράταση της αντιπαράθεσης προκαλεί, όσο περνούν οι μέρες, μεγαλύτερη νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές. Χτες, ο δείκτης Ντόου Τζόουνς στη Ν. Υόρκη έπεσε κατά 0,9% ενώ αναλυτές της Τράπεζας της Αμερικής προέβλεψαν πως η συνέχιση της κρίσης θα οδηγήσει σε μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ. Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,84%.