Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι

Συνάντηση με αντιπροσωπείες της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ είχε χτες το μεσημέρι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας με πρώτο στη λίστα τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, διαδικασία που είναι σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ήδη παραχωρήσει το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO. Επιπρόσθετα με το λεγόμενο «φιλικό διακανονισμό» που προωθείται μεταξύ ΟΛΠ και COSCO οι όροι παραχώρησης γίνονται ακόμα πιο ευνοϊκοί για τον μονοπωλιακό όμιλο, φτάνοντας ως το πάγωμα για τουλάχιστον μια 10ετία ακόμα του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος (κάτι σαν νοίκι) που κατέβαλε κάθε χρόνο στον ΟΛΠ.

Τώρα η κυβέρνηση έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τις διαδικασίες για την παράδοση ολόκληρου το παραλιακού λιμενικού μετώπου από τον Πειραιά μέχρι το Θριάσιο και των όποιων παραγωγικών δραστηριοτήτων του, σε μονοπωλιακούς ομίλους με επικρατέστερο αυτόν της COSCO.

Το «πρόβλημα» που υπάρχει και αντανακλά και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων είναι αν η ιδιωτικοποίηση θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης ή με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των εργαζομένων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των άλλων μικρότερων λιμανιών μπροστά στην πορεία ιδιωτικοποίησης. Λιμάνια ιδιωτικοποιημένα, που είτε με πλειοψηφικά πακέτα με την COSCO ή με άλλες μονοπωλιακές εταιρείες, είτε από την άλλη μεριά ένας γενικόλογος δημόσιος έλεγχος από τον κρατικό καπιταλιστικό τομέα της οικονομίας, για τους ίδιους τους εργαζόμενους, για το λαό μας, για τη χώρα μας, δε θα σημαίνει τίποτα. Θα σημαίνει παραπέρα αφαίρεση δικαιωμάτων, κατακτήσεων, εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών στους χώρους δουλειάς.

Η πολιτική της κυβέρνησης είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια, όπως και αν τα ονομάσουν αυτά -γιατί το τελευταίο διάστημα ακούγεται κι αυτό- θα είναι αντιλαϊκοί νόμοι, θα είναι νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, η λαϊκή οικογένεια θα βρίσκεται συνεχώς στο καναβάτσο. Από αυτή την άποψη χρειάζεται να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία όλος ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, να κοινωνικοποιηθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, να έρθει πραγματικά ο λαός, η εργατική τάξη στην εξουσία, για να μπορέσει να οικοδομήσει αυτή την κοινωνία όπου η ανάπτυξη θα γίνεται σε όφελος των εργαζομένων, σε όφελος του λαού, για τη λαϊκή ευημερία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το θέμα των λιμανιών «δεν είναι μόνο ένα συντεχνιακό θέμα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά είναι ένα θέμα που αφορά ζωτικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ