Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στους πρωτεργάτες αγωνιστές της Αντίστασης

Εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτεργάτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη βόρεια Ελλάδα, στα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, που θυσιάστηκαν μαζί με άλλους πατριώτες, στις 6 Οκτώβρη του 1941, στον απελευθερωτικό αγώνα κατά του χιτλερικού φασισμού, πραγματοποίησε την Κυριακή, η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο στο χώρο της εκτέλεσης, έξω από το χωριό Μεσολακκιά, κοντά στην Παλαιοκώμη.

Στις 6 του Οκτώβρη του 1941, έπεσαν από τις σφαίρες του βουλγαρικού στρατού κατοχής τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου: Παρασκευάς Μπάρμπας, γραμματέας του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ (ψευδώνυμο Δράκος, ναυτικός από το Βόλο), Αποστόλης Τζανής, μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ψευδώνυμο Κωστάκης, δάσκαλος από το χωριό Κλινές του νομού Φλώρινας), Μωυσής Πασχαλίδης, οργανωτικός της ΟΚΝΕ (ψευδώνυμο Γρηγόρης, αγρότης από το γειτονικό χωριό Αμφίπολη), τα αδέλφια Αραμπατζής Μαζαράκης και Λάμπρος Μαζαράκης, μέλη του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (από το χωριό Ηλιοκώμη), και τρεις νέοι που προσπάθησαν να περάσουν μαζί τους τον ποταμό Στρυμόνα εκείνη τη νύχτα, ο Χρήστος Βύζελης, καπνοπαραγωγός από την Προσοτσάνη της Δράμας, ο Δημήτρης Ναλμπάντης, καπνοπαραγωγός από το Δοξάτο της Δράμας, ο Θόδωρος Μαδεμλής, καπνοπαραγωγός από το Δοξάτο της Δράμας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στη συμβολή του Μακεδονικού Γραφείου στην οργάνωση του λαού, με τη συγκρότηση πυρήνων αντίστασης από τον πρώτο κιόλας μήνα της Κατοχής. Οι χιτλερικοί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, την πλουτοκρατία και τις ηγεσίες των κομμάτων της, βρήκαν απέναντί τους την ένοπλη αντίσταση του ελληνικού λαού.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γραμματέας της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ Παύλος Φαρμάκης. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων, μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της αντίστασης και κατάθεση στεφανιών.

Εκδήλωση αύριο στα Γιάννενα

Οι Οργανώσεις Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, εκδήλωση - αφιέρωμα στη σ. Ευτυχία Πρίντζου, Γραμματέα της ΝΕ Ιωαννίνων και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ και τους συντρόφους -μέλη του Κόμματος και της ΕΠΟΝ- εκτελεσθέντες στο Σταυράκι Ιωαννίνων, τον Αύγουστο του 1948 με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Ιωαννίνων που συγκροτήθηκε στη βάση του Γ' Ψηφίσματος του 1946.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org