Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τη διάσωση αρχαιοτήτων στο Μετρό

Την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά των σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλος» στο μετρό Θεσσαλονίκης και την ανεύρεσης τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους «κατά χώραν» ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού ζητά, για μια ακόμη φορά, το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένης Γερασιμίδου προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες δημιουργούνται τελικά για τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", σχετικά με το θέμα της διατήρησης και ανάδειξης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Είναι γνωστό ότι, στις αρχές του 2013, η ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε από την 9η ΕΒΑ στην περιοχή των εργασιών κατασκευής του παραπάνω σταθμού, έφερε στο φως με εντυπωσιακή πληρότητα την "καρδιά" της κοσμικής πόλης των βυζαντινών χρόνων: Τμήμα μήκους 76 μ. του κεντρικού πλακόστρωτου δρόμου (decumanus) σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, κτιριακά λείψανα της πόλης από τον 6ο έως και τον 9ο αιώνα μ.Χ., αλλά και μεγάλα δημόσια οικοδομήματα του 7ου αιώνα.

Να τονιστεί πως η γνώμη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν ότι οι συγκεκριμένες αρχαιότητες, είναι "αμετακίνητες" και γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αναδειχθούν "κατά χώραν".

Παρ' όλ' αυτά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, συναινώντας στην εισήγηση των τεχνικών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ο δε τότε Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού προχώρησε στην υπογραφή σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ αποτέλεσε αίτημα πολλών φορέων (ανάμεσά τους δεκάδες επώνυμοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως και επιστημονικοί φορείς της χώρας) που ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αρχική απόφαση για μεταφορά τους. Ενώ ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον 4 προτάσεις - μελέτες για τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και ΜΕΤΡΟ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παράλληλα, έχει προσφύγει στο ΣτΕ, το οποίο αποφάσισε την προσωρινή παύση οποιασδήποτε ενέργειας απόσπασης των αρχαιοτήτων από το σταθμό "Βενιζέλου" μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που ορίστηκε για το Γενάρη του 2014.

Στις 29.8.2013 το Υπουργείο Πολιτισμού αποδέχθηκε την τροποποιημένη πρόταση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", διαμορφωμένη μετά από συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ, που προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου. Λίγο όμως καιρό μετά το ίδιο Υπουργείο απευθύνθηκε στο ΣτΕ με αντικείμενο την άρση της παραπάνω προσωρινής απόφασής του και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Π. Μελά και την ανεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους "κατά χώραν" ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού Βενιζέλου ώστε μαζί με την καθημερινή μετακίνηση των επιβατών να εξασφαλίζεται και η περιήγησή τους στην ιστορία της πόλης.
  • Να συνεχισθεί και να διευρυνθεί η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ