Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Εξυπνη επένδυση» ο πολιτισμός...

Ωμές παραδοχές από την ΕΕ που προτείνει τη μετατροπή των πνευματικών δικαιωμάτων σε... εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό

Σαν... «μια έξυπνη επένδυση σε καιρούς λιτότητας» «πλασάρει» τον πολιτισμό η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής του χρηματοδοτικού, ευρωπαϊκού προγράμματος - «ομπρέλα» όλων των άλλων, «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο εμβαθύνει την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και μεγιστοποιεί τον έλεγχο του κεφαλαίου στο δημιουργικό περιεχόμενο.

Τον παραπάνω χαρακτηριστικό τίτλο είχε η ομιλία της Ανδρούλλας Βασιλείου, επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, πριν λίγες μέρες σε διάσκεψη που οργάνωσε η κυβέρνηση της Λιθουανίας στο Βίλνιους, με θέμα τον πολιτισμό «ως παράγοντα κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού».

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», σημείωσε η επίτροπος: «Με σχεδόν ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις, ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,5% του συνόλου της οικονομίας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ο τομέας απασχολεί πάνω από οκτώ εκατομμύρια άτομα, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις, και προσφέρει εργασία σε πολλούς αυτοαπασχολούμενους». Η ΕΕ προωθεί τρόπους χρηματοδότησης των «πολιτιστικών» βιομηχανιών ώστε να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση με ακόμη χειρότερους όρους φυσικά για τα εκατομμύρια των εργαζομένων σε αυτές, για τους δημιουργούς, αλλά και στοχεύοντας στη συνείδηση του εν δυνάμει κοινού τους.

«Η επένδυση στον πολιτισμό δεν είναι μια πολυτέλεια. Είναι μια αναγκαιότητα», σημείωσε η επίτροπος και εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη της» για τις «δραστικές περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης για τον πολιτισμό σε διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ, ιδίως εκείνων που υπόκεινται σε εποπτεία στο πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής». Γι' αυτό «πρέπει να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας. Οι καιροί απαιτούν έξυπνες επενδύσεις και ένα μακροπρόθεσμο όραμα», συμπλήρωσε. Πώς; «Οταν πρόκειται για τη δημόσια χρηματοδότηση του πολιτισμού (...) πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους διάφορους "παίκτες", όπως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι δημιουργικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες», λέει η επίτροπος. Δηλαδή, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά σε όλα τα επίπεδα για να εξασφαλιστεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα παρέχει κίνητρα για επενδύσεις και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να βρουν τρόπους για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων που φέρει όχι μόνο την κοινωνική αλλά και την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη».

Οι «δημιουργικές» επιχειρήσεις «πρέπει να αναπτύξουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Επί του παρόντος, οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δημόσιες επιδοτήσεις. Αυτό περιορίζει την ανάπτυξή τους, ιδίως σε περιόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης και των γενικών περικοπών στις επιδοτήσεις». Αρα, «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες του τομέα (...) Οι τράπεζες δεν έχουν γνώση για το πώς να αξιολογούν τα περιουσιακά στοιχεία των δημιουργικών επιχειρήσεων (όπως τα πνευματικά δικαιώματα, άδειες) και συνεπώς είναι απρόθυμες να κάνουν χρήση αυτών ως εγγύηση για δάνεια. Την ίδια στιγμή, οι πολιτιστικοί φορείς είναι γενικά απρόθυμοι να ψάξουν για τραπεζική χρηματοδότηση και αυτό εμποδίζει επίσης από τις τράπεζες από την δημιουργία αυτής της εξειδικευμένης γνώσης»!

Η ΕΕ, λοιπόν, προτείνει ως «λύση» τη μετατροπή ακόμη και των πνευματικών δικαιωμάτων και αδειών σε... εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ