Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) είχε χtες το πρωί στον Περισσό αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Αφορμή για τη συνάντηση ήταν το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύνδεση της Ερευνας και Τεχνολογίας με την Παραγωγή και άλλες διατάξεις», που συζητιέται στη Bουλή και η Ενωση έχει εκφράσει από νωρίς τη διαφωνία της.

Ο Σπ. Στριφτάρης δήλωσε ότι το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί διαφωνεί συνολικά με τη λογική του. Θυμίζουμε ότι με τις διατάξεις του ουσιαστικά οδηγεί στη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη μετατροπή των ερευνητών σε κυνηγούς χρηματοδοτήσεων από προγράμματα και «υπηρέτες» των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται μ' αυτό ο ασφυκτικότερος έλεγχος της ερευνητικής κοινότητας από την κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Λουκάς, πρόεδρος της ΕΕΕ και ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, αντιπρόεδρος της Ενωσης, τόνισαν από την πλευρά τους ότι οι αλλαγές που προωθούνται θα υποβαθμίσουν συνολικά το ερευνητικό σύστημα. Παράλληλα, αναφέρθηκαν πιο συγκεκριμένα στα ζητήματα της καθιέρωσης «5ης βαθμίδας» ερευνητή χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, σε ζητήματα αξιολόγησης που επίσης δεν ορίζονται με ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ κατήγγειλαν ότι με το νέο νομοσχέδιο το κράτος ουσιαστικά αποποιείται των ευθυνών του για τη χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων. Συμπλήρωσαν τέλος, ότι είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν μια τέτοια αρνητική προοπτική και θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ