Η καθυστέρηση των έργων για το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία έχει κάνει αφόρητη την πίεση των εταιρειών προς τους εργάτες |
Ως γνωστό η αραβική χώρα ψηφίστηκε να είναι η οικοδέσποινα της της συγκεκριμένης διοργάνωσης που μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά το ενδιαφέρον των φιλάθλων και φυσικά τα κέρδη που αυτό συνεπάγεται (χορηγίες, τηλεοπτικά, διαφημίσεις κτλ). Μια ανάληψη που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα, είτε από τις αποκαλύψεις για χρηματισμό παραγόντων της ΦΙΦΑ για να ψηφίσουν υπέρ του Κατάρ είτε με το πότε θα γίνουν οι αγώνες, αφού οι κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν απαγορευτική τη διεξαγωγή τους το καλοκαίρι. Πλέον το κάδρο με τα... παρατράγουδα της διοργάνωσης έχει και μια άλλη εικόνα. Αυτή που είναι βαμμένη με το αίμα των εργατών στα έργα υποδομής, αφού για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών η ανθρώπινη ζωή είναι αναλώσιμη.
Η εκμετάλλευση των εργατών, σε συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που θυμίζουν σκλάβους περασμένων αιώνων, η έλλειψη ικανοποιητικών μέτρων ασφαλείας στοχεύουν προφανέστατα να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος κατασκευής, αλλά και να παραδοθούν τα έργα -με κάθε τίμημα- στην ώρα τους, προκειμένου να μην πληρωθούν χρηματικές ρήτρες ως ποινές. Και από την άλλη βέβαια όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού, αυτός παραδίνεται στο λαό της κάθε χώρας για να πληρώσει το μάρμαρο των γιορτών των πολυεθνικών, όπως έχουν μετατραπεί πλέον οι λεγόμενες πρωτοκλασάτες αθλητικές διοργανώσεις.
Πίσω από τις όμορφες διαφημίσεις της διοργάνωσης κρύβεται η κόλαση για τους εργαζόμενους στα έργα υποδομής |
Associated Press |
Με τίμημα τις ζωές των εργατών κατασκευάζονται τα έργα στο Κατάρ για το Μουντιάλ του 2020 |
Η πρωτοτυπία της Βραζιλίας να είναι η χώρα που για πρώτη φορά καλείται να διοργανώσει εντός μιας τετραετίας Μουντιάλ (το 2014) και Ολυμπιακούς Αγώνες (το 2016) έχει μετατρέψει τη χώρα σε έναν απέραντο παράδεισο για τις πολυεθνικές του κατασκευαστικού τομέα, που τρίβουν τα χέρια τους με τα έργα των δυο διοργανώσεων, αλλά και σε μια απέραντη κόλαση για τους εργάτες. Το γεγονός ότι ουσιαστικά αυτή τη στιγμή τα έργα συμπίπτουν, η ανάγκη για εργατικό δυναμικό είναι μεγάλη. Εξίσου μεγάλο είναι και το περιθώριο εκμετάλλευσης από τους μεγαλοεργολάβους και τις κατασκευαστικές. Πρόσφατα έρευνα των βραζιλιάνικων αρχών στο διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο αποκάλυψε έναν καταυλισμό 111 εργατών που «ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες, ανάλογες με αυτές σκλάβων», φιλοδοξώντας να προσληφθούν στα μελλοντικά έργα διεύρυνσης του αεροδρομίου πληρώνοντας μάλιστα και 220 δολάρια ως εγγύηση στους διαμεσολαβητές. Σε ένα άλλο περιστατικό πριν λίγους μήνες οι εργάτες στο στάδιο του Σάο Πάολο κατέβηκαν σε απεργία εάν δε λαμβάνονταν μέτρα ασφαλείας, ενώ το ίδιο έκαναν και εργάτες σε άλλα υπό κατασκευή στάδια της χώρας, στη Φορταλέζα και το Νατάλ. Τα πράγματα για τους εργάτες των έργων του Μουντιάλ μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει χειρότερα καθώς οι εταιρείες πιέζουν αφόρητα για την έγκαιρη αποπεράτωσή τους, αφού μένει λιγότερο από χρόνος για την έναρξη της διοργάνωσης και οι ρήτρες καθυστέρησης παραμένουν εφιάλτης για τους επιχειρηματίες.