Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Σμπαράλια τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Διόγκωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες

Νέους φόρους και ασήκωτα χαράτσια, ταυτόχρονα με τη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτώβρη. Το περίγραμμά του έχει συμφωνηθεί και στο πλαίσιο του πρόσφατου κύκλου συνεννοήσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, που αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις 15 Οκτώβρη.

Σε κοινή ανακοίνωση της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ), που εκδόθηκε προχτές Κυριακή, γίνεται λόγος για «ικανοποιητική πρόοδο», ενώ προκειμένου να «καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα διακοπούν προσωρινά και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τις προσεχείς εβδομάδες. Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των αξιωματούχων και των ελληνικών αρχών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπει:

  • Παραπέρα καρατόμηση δαπανών ύψους πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.
  • Στα 1,8 - 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συρρίκνωση των δαπανών του υπουργείου Εργασίας. Ξανά στην πρέσα μπαίνουν τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα και βοηθήματα που προβλέπονται για τις πιο φτωχές κατηγορίες του πληθυσμού, οι κρατικές επιδοτήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, οι επικουρικές συντάξεις. Σε απόλυτα μεγέθη, οι δαπάνες του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συμπιεστούν κάτω από τα 12 δισ. ευρώ (από 13,7 δισ. ευρώ για το 2013) και αυτό παρά την έξαρση της επίσημης ανεργίας, και των διευρυμένων αναγκών για την απόδοση των επιδομάτων ανεργίας...

Νέα φορολογικά χτυπήματα προβλέπονται απέναντι στους μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους, φτωχομεσαίους αγρότες. Οι κάθε είδους φόροι και χαράτσια υπολογίζονται πάνω από 44 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπονται στα 19,5 δισ. ευρώ το 2014 από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα κλοπή λαϊκού εισοδήματος ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την «απόδοση» αντιλαϊκών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν και συγκεκριμένα:

  • Από τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, που αφορά στα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν στην Εφορία και θα εκκαθαριστούν το 2014.
  • Από την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.
  • Την απογείωση των φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, συνθλίβονται με φορολογικό συντελεστή 26%, που εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
  • Από την 1η Γενάρη 2014 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος φορολόγησης των φτωχομεσαίων αγροτών. Ειδικότερα, στο 13% καθορίζεται ο φόρος και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, γίνεται υποχρεωτική για όλους τους αγρότες η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.
  • Υπό διαμόρφωση είναι το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Από το 2014 προβλέπεται η επέκτασή του σε κάθε σπιθαμή γης. Ο εισπρακτικός στόχος ανεβαίνει στα 2,9 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ