Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίστηκαν οι συλλήψεις χρυσαυγιτών

Αύριο ξεκινάνε οι απολογίες στους ανακριτές

Από τις προσαγωγές των χρυσαυγιτών στον εισαγγελέα, το Σάββατο το βράδυ

Eurokinissi

Από τις προσαγωγές των χρυσαυγιτών στον εισαγγελέα, το Σάββατο το βράδυ
Συνεχίστηκαν την Κυριακή και χτες οι συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και του βουλευτή Χρ. Παππά, ο οποίος παραδόθηκε. Συνολικά, μέχρι και χτες, είχαν γίνει 22 συλλήψεις, μετά το καταληκτικό συμπέρασμα στο 9σέλιδο πόρισμα του Αρείου Πάγου ότι η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή πρωτοεμφανίστηκε ως εγκληματική συμμορία στα τέλη της δεκαετίας του '80 από μία «κλειστή ολιγάριθμη ομάδα ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο» και εξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό που εμπλέκεται σε δολοφονίες, απόπειρες δολοφονιών, εκρήξεις, ληστείες και άλλες αξιόποινες πράξεις. Ο αντεισαγγελέας αναφέρεται στη δομή και τους τρόπους δράσης του ναζιστικού μορφώματος, επισημαίνοντας: «Σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να είναι μεγαλύτερος, άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέδραμαν ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανέχονταν τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη διαφόρων ποινικά επίμεμπτων πράξεων».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι η Χρυσή Αυγή στελέχωνε «τάγματα εφόδου» που εκπαιδεύονταν ανάλογα με τους άνδρες των επίλεκτων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η οργάνωση επέλεγε άτομα με γνώσεις πολεμικών τεχνών. Η στρατιωτική εκπαίδευση γινόταν στην Αττική, τη Μαλακάσα, τη Μάνδρα και τη Σαλαμίνα, όπου γινόταν χρήση διαφόρων όπλων. Ο οπλισμός πιθανότατα φυλάσσεται σε αποθηκευτικούς χώρους σε άγνωστες τοποθεσίες, τον οποίο αναζητά η Αντιτρομοκρατική.

Χτες, στην 6η ανακρίτρια Πειραιά κατέθεσε η φίλη του Παύλου Φύσσα για τη δολοφονία του στο Κερατσίνι. Η κοπέλα φέρεται να μίλησε για παραλείψεις των αστυνομικών που βρίσκονταν στον τόπο του φονικού. Οπως είπε, είναι σε θέση, αν της ζητηθεί, να αναγνωρίσει τα άτομα από το σημείο της επίθεσης, ενώ αναγνώρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον δολοφόνο Γ. Ρουπακιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από την οικογένεια άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες και για τον ειδικό εξωτερικό φρουρό του Κορυδαλλού, που ενημέρωσε την παρέα του Π. Φύσσα ότι μπορούσαν να φύγουν από την καφετέρια χωρίς να κινδυνεύουν. Επίσης, άρση του απορρήτου έχει ζητηθεί και για τους άνδρες της Ασφάλειας που είχαν πάει να διερευνήσουν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το σπίτι του χρυσαυγίτη Πατέλη.

Σήμερα αρχίζουν οι απολογίες

Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν χτες τρεις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη φρούρηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια τους εντοπίσθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα αεροβόλο όπλο, 160 μεταλλικά σφαιρίδια, κροτίδες, σπρέι πιπεριού και σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων. Σύμφωνα με τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους που διαρρέονται από τη δικογραφία, ένα υψηλόβαθμο μέλος της Χρυσής Αυγής, που ήταν υπεύθυνος ασφάλειας της οργάνωσης σε όλο τον Πειραιά και κατηγορείται για εγκληματικές επιθέσεις, επικοινώνησε με τον βουλευτή Γ. Λαγό.

Σήμερα αρχίζουν οι απολογίες των κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στους ανακριτές. Η δίωξη αφορά ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοκατοχή. Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετατέθηκε για αύριο, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, θα απολογηθεί την Πέμπτη. Οπως αναφέρει το κατηγορητήριο, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Ρουπακιάς φέρεται να ενημερώνει τον Πατέλη (επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας), εκείνος τον βουλευτή Λαγό και εκείνος με τη σειρά του τους Μιχαλολιάκο και Παναγιώταρο.

Τέλος, ανώνυμη επιστολή πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, στην οποία γίνεται λόγος ακόμα και για εμπόριο όπλων από την «εγκληματική οργάνωση», διαβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Αρειο Πάγο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ