Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Τραγική η κατάσταση στον τομέα της Υγείας

Ανακοίνωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ στην περιοχή

Η ύπαρξη και μόνο του Λιγνιτικού Κέντρου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου και η συγκέντρωση των εργοστασίων της ΔΕΗ στη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, επιβάλλουν να λειτουργούν όλα άψογα στο σύστημα Υγείας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο...
Η ύπαρξη και μόνο του Λιγνιτικού Κέντρου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου και η συγκέντρωση των εργοστασίων της ΔΕΗ στη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, επιβάλλουν να λειτουργούν όλα άψογα στο σύστημα Υγείας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο...
Την τραγική κατάσταση στον τομέα της Υγείας στην Κοζάνη καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης και η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου του ΚΚΕ και καλούν το λαό να παλέψει για να εμποδίσει και να ανατρέψει τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια στην Υγεία.

Οπως αναφέρουν, οι κλινικές στα νοσοκομεία «Μαμάτσειο» και «Μποδοσάκειο» λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, τους εργαζομένους των νοσοκομείων, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης προσπαθούν να το καλύψουν με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και με επικουρικούς, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την απόσπαση γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να εργάζονται πρόσθετες εφημερίες και υπερωρίες, οι οποίες είναι και απλήρωτες λόγω των σοβαρών περικοπών των κονδυλίων για την Υγεία. Εξαιτίας των περικοπών αυτών παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών υλικών, ενώ υπάρχουν και χαλασμένα μηχανήματα.

Πρόσφατα, συγχωνεύτηκαν συνολικά 4 κλινικές των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Κοζάνης («Μαμάτσειο») και Πτολεμαΐδας («Μποδοσάκειο»), πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργούν μόνο στη μία πόλη. H ενέργεια αυτή υλοποιήθηκε από την Ενιαία πλέον Διοίκηση του Νοσοκομείου (τα μέλη της οποίας είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).

Συγκεκριμένα:

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Μαμάτσειου», δε λειτούργησε ποτέ, αν και δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια για την ίδρυσή της και τώρα καταργείται και τυπικά. Στο εξής στο νοσοκομείο θα λειτουργεί μόνο η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Παράλληλα, θα λειτουργεί και θα εφημερεύει η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου.

Επίσης καταργείται η Ουρολογική Κλινική του «Μαμάτσειου» (θα λειτουργεί με εφημερία του «Μποδοσάκειου»), η Μαιευτική Κλινική του «Μαμάτσειου» συγχωνεύεται με του «Μποδοσάκειου» και η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του «Μποδοσάκειου» συγχωνεύεται με του «Μαμάτσειου».

Με τις αλλαγές αυτές καταργούνται οργανικές θέσεις και «κονταίνουν» τα νοσοκομεία, εξέλιξη που θα επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του λαού της περιοχής σε υπηρεσίες Υγείας.

Αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση και στην πρωτοβάθμια Υγεία (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, μονάδες ΕΟΠΥΥ). Οι ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στα μέσα είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να «στενάζουν» τόσο τα 3 κέντρα υγείας της περιοχής (Σιάτιστας, Τσοτυλίου, Σερβίων) όσο και τα αγροτικά ιατρεία.

Στον ΕΟΠΥΥ Κοζάνης: Τα εργαστήρια, μικροβιολογικό και ακτινολογικό, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και αναλώσιμου υλικού με προοπτική να κλείσουν και τα δυο. Δεν υπάρχει ΩΡΛ, δεν υπάρχει δερματολόγος. Τα ραντεβού στους οφθαλμίατρους έχουν φθάσει στις 50-52 μέρες, ενώ στη μία ενδοκρινολόγο η αναμονή είναι 25-30 μέρες. Δύο (2) παθολόγοι έφυγαν με σύνταξη χωρίς να προσληφθεί κανένας.

Στον ΕΟΠΥΥ Πτολεμαΐδας, λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών με εξαρτημένη σχέση εργασίας όπως: ορθοπεδικός, γυναικολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, ενώ υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος (ο διευθυντής).

Αλλά και στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ τα εργαστήρια υπολειτουργούν εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι ΤΕ Κοζάνης και Υπαίθρου του ΚΚΕ σημειώνουν: «Τα μέτρα που προωθούνται θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού της περιοχής. Οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση τον ήδη ανεπαρκή δημόσιο τομέα υγείας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής του λειτουργίας και των μονοπωλίων στην Υγεία.

Εδώ εντάσσεται το πρόσφατο μέτρο με την καθιέρωση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς και η παύση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών λόγω της τραγικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων και η λειτουργία του ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Αυτή είναι η «αναβάθμιση» που περιγράφουν και υπόσχονται με κάθε ευκαιρία τόσο οι βουλευτές της περιοχής όσο και περιφερειακές - δημοτικές αρχές (π.χ. πρόσφατες δηλώσεις Κουκουλόπουλου για αναβάθμιση και των δύο νοσοκομείων). Τοπικοί «παράγοντες», και αρχές προσφέρουν τις πιο επικίνδυνες υπηρεσίες καλλιεργώντας τον τοπικισμό, τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο νοσοκομείων, προτρέποντας σε υπεράσπιση μόνο του «δικού τους» νοσοκομείου. Αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δε συμφέρει το λαό, γιατί ενώ δήθεν υπερασπίζεται την ύπαρξη και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ίδια στιγμή δεν αμφισβητεί την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα της περιοχής , τους υγειονομικούς, τα σωματεία των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς να αναδείξουν το ζήτημα της Υγείας και να διεκδικήσουν:

-- Να μη συγχωνευθεί - κλείσει καμία δημόσια μονάδα Υγείας.

-- Καμία σκέψη για κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση είτε του «Μαμάτσειου» είτε του «Μποδοσάκειου».

-- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

-- Να καταργηθούν τα χαράτσια στα νοσοκομεία.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-- Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

-- Πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό των κέντρων υγείας, αγροτικών ιατρείων, μονάδων ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων της περιοχής.

-- Δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.

-- Οχι στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με αυτήν την προοπτική πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας για να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια στην Υγεία. Για βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, χωρίς μονοπώλια και ΕΕ, για να μπορεί ο λαός να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ